Deel dit artikel
-

‘Achterbuurten’ op internet zorgen voor veel overlast

Niet meer dan twintig Internet Service Providers (ISP’s) zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van álle internetadressen die spam versturen, op een totaal aantal van ruim 42.000 onderzochte providers.

Dat is een van de uitkomsten van een uitgebreid onderzoek van het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT) van de Universiteit Twente, naar Bad Neighborhoods op het internet: gebieden, soms zelfs geografisch bepaald, vanwaar veel spam, phishing of andere ongewenste activiteit komt.

Net als in de echte wereld, kent het internet ook ‘achterbuurten’ waar het niet veilig is op straat en waar de criminaliteitscijfers hoger liggen dan in andere wijken. Onderzoek naar deze ‘Bad Neighborhoods on the Internet’ kan leiden tot betere oplossingen voor de beveiliging.

Giovane César Moreira Moura heeft daarom voor het eerst systematisch de kwaadaardige hosts onderzocht, door netwerkgegevens te monitoren en te analyseren. Belangrijke conclusie is dat de kwaadaardige activiteiten zich inderdaad concentreren in beperkte gebieden: gebieden waarbinnen de IP-adressen sterke overeenkomsten vertonen, per Internet Service Provider of zelfs per land. Zo vond de promovendus ook een enkele ISP waarvan 62 procent van de adressen gerelateerd was aan spam.

Opmerkelijk is ook dat verschillende typen activiteiten ook uit verschillende werelddelen komen. Zo komt spam vooral uit zuidelijke Aziatische landen, terwijl phishing vooral voorkomt in de Verenigde Staten en andere ontwikkelde landen: reden voor dat laatste is dat deze landen de meeste data centers en cloud computing providers herbergen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Kitesurfschool

Ja precies want volgens mij zitten de meeste Phishing hufters voornamelijk in de Balkanlanden. Ze zijn daar ook niet gek natuurlijk en zorgen voor bijna niet te traceren cloud servers.

Gerwin

Ik krijg dagelijks van alle websites waar ik wel een account voor heb aangemaakt Phishingmails binnen. Rabo, Ing, Abn Amro, Facebook, noem maar op. Het is echt om gek van te worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond