Deel dit artikel
-

ACM voert strijd tegen malafide slotenmakers op

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor de malafide praktijken van partijen die zich voordoen als slotenmakers en heeft Google verzocht om online advertenties van onbetrouwbare partijen te verwijderen, bedrijven gestopt die klanten doorverwijzen naar onbetrouwbare slotenmakers en websites laten blokkeren.

Consumenten die zichzelf buiten sluiten, zoeken op internet een slotenmaker die de deur voor hen kan openen. Via advertenties op internet komen zij gemakkelijk in contact met een partij die zich voordoet als slotenmaker en die voor hoge bedragen (tot wel 8000 euro) de klus uitvoert.

De websites bevatten misleidende informatie of missen belangrijke informatie over het bedrijf achter de advertentie, zodat de consument met zijn klacht nergens terecht kan. Ook ontvangt hij vooraf geen informatie over de kosten die hij mag verwachten. Het gaat om netwerken van personen en bedrijven die steeds van naam, website en telefoonnummer wisselen en professionele verhullingstechnieken toepassen.

Onbetrouwbare slotenmakers kunnen volgens de toezichthouder niet langer gebruik maken van Google Advertenties, doordat Google na overleg met de ACM deze advertenties heeft verwijderd en nieuwe advertenties voor deze partijen niet langer toestaat.

Na signalen van de ACM over het gebruik van valse gegevens bij registraties heeft SIDN domeinregistraties van websites van onbetrouwbare partijen gecontroleerd en geschrapt.

Verder heeft ACM telefoonnummers laten blokkeren van partijen die deze voor malafide praktijken gebruiken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond