Deel dit artikel
-

Activeringscode DigiD per koerier in risicogebieden

De activeringscodes voor DigiD worden voortaan per koerier thuisbezorgd bij mensen die in zogenaamde risicogebieden wonen. Dat zijn woonwijken waar criminelen uit de post persoonlijke gegevens zoals een geboortedatum en Burgerservicenummer (BSN) achterhalen en uiteindelijk activeringscodes van DigiD onderscheppen.

Met DigiD kunnen overheidsinstanties online geregeld worden, zoals de aanvraag van huurtoeslag of een uitkering. Als onderdeel van het aanvraagproces stuurt DigiD een activeringscode per post waarmee de DigiD geactiveerd wordt.

In Amsterdam Zuid-Oost en Groningen lopen politieonderzoeken naar fraudepogingen met DigiD. Criminelen stalen eerst uit de post persoonlijke gegevens van mensen, waarmee zij een DigiD konden aanvragen. Zodra de activeringscode voor DigiD werd thuisgestuurd, haalden criminelen deze ook uit de post. Beide gevallen zijn snel opgemerkt door de Belastingdienst en Logius heeft de DigiD’s waarmee is geprobeerd te frauderen direct geblokkeerd.

De wachtwoorden van DigiD worden ook verrsterkt. Sinds 1 januari 2014 is dat gebeurd voor nieuwe gebruikers en per mei wordt dat beleid ook ingevoerd voor bestaande gebruikers.

Deel dit bericht

1 Reactie

Mark

Waarom niet gewoon ophalen bij de stadsdeelkantoren met je identiteitsbewijs?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond