Deel dit artikel
-

Affiliatenetwerken willen zwarte lijst fraudeurs

Een groep Nederlandse affiliatenetwerken wil een gezamenlijke lijst met daarop gegevens van frauderende affiliates. Vrijwel alle grote netwerkpartijen zijn betrokken bij die 'zwarte' lijst, bevestigen directeur Jeroen Kramer van Tradedoubler en directeur Thomas Joosten van M4N.

De affiatenetwerken zijn volgens Jeroen Kramer op dit moment al bezig met het samenstellen van een lijst. Voordat de partijen met een lijst aan de slag gaan, moeten echter nog wel wat ‘juridische problemen’ worden opgelost, aldus de Tradedoubler-directeur. Hij doelt dan voornamelijk op privacygevoelige informatie. Kramer: “We zitten nog in een voorstadium.”

Bij affiliate marketing vertoont een adverteerder reclame-uitingen op honderden of duizenden sites van affiliates. De adverteerder rekent af met de affiliates (partners) op basis van resultaat. Voorbeelden van frauduleuze handelingen door affiliates zijn het automatisch genereren van clicks of het doen van nep-aankopen of genereren van nep-leads.

Joosten van M4N vertelt dat de verschillende netwerken al enige tijd onderling gegevens uitwisselen over frauderende gebruikers. Hij benadrukt dat het wel lastig is om gegevens als url’s of ip-adressen uit te wisselen. “Het is vanuit juridisch oogpunt belangrijk om zorgvuldig met persoonlijke gegevens om te gaan.” Bij de lijst die nu wordt samengesteld, Joosten spreekt van een database, wordt daarom volgens hem heel goed naar die gegevens gekeken. “Het is belangrijk dat je de echte fraudeurs goed weet te scheiden van de ‘kleine jongens.’”

Volgens Jeroen Kramer valt het met de werkelijke fraude door affiliates, uitgedrukt in geld, nog wel mee. Vooral de tijd – en dús kosten – die zijn bedrijf besteedt aan het opsporen van frauduleuze praktijken vormt een probleem. De afgelopen vijf jaar heeft Tradedoubler volgens hem zeven keer aangifte gedaan bij de politie. Bij kleinere frauduleuze acties stuurt het bedrijf een brief naar een affiliate met daarin de mededeling dat hij ‘uit het netwerk ligt’. Zulke brieven verstuurt het bedrijf gemiddeld zo’n vijf keer per maand.

De meest voorkomende methode van fraude is volgens Kramer het handmatig klikken op ‘eigen advertenties.’ Die vorm van fraude is ook het makkelijkst op te sporen, vertelt hij. “Onze software ziet dat meteen.” De meest geavanceerde methode is volgens hem een softwareprogramma dat automatisch ip-adressen genereert en vanaf die adressen clicks en views genereert.

Deel dit bericht

9 Reacties

Vincent Heidinga

Goede zaak! Grappig overigens dat er andersom ook interesse is. Een 'zwarte lijst' van affiliatenetwerken dus. Want bij enkele van deze partijen gaat het niet allemaal even soepel 😉

Don

Goede zaak! Alleen doet Testnet hier toch ook aan mee? alleen hier wordt alleen maar gespeculeerd over Tradedoubler en M4N. Kan ook zijn dat ik mis zit. maar het is een goede zaak dat ze dit tegen gaan.

Geert-Frank de Vries

Donderdag 12 januari 2006:Zeker een goede zaak. Toch zie ik nog een aantal beren op de weg. Is er onafhankelijke software die dit kan registreren en is er ook een onafhankelijk instituut die niet alleen kliks controleert, maar ook bezoekaantallen en pageviews. Dit zoals dat ook plaats vindt bij de gedrukte media met oplage controles.

Mohamed

Ik vind wel dat er een onafhankelijk iemand moet zijn die de fraudezaak controleert voordat iemand op een zwarte lijst komt. Want voor het zelfde geld gaat een aantal affiliatenetwerken misbruik van deze macht positie maken. Mocht er een conflict tussen het affiliatenetwerk en de affiliate zijn.  Ook kan het zijn dat de affiliate de dupe wordt van andere affiliates die op zijn websites op de banners gaan klikken, zodat hij eruit wordt geschopt.  Een onafhankelijk partij die eerst controle uitoefend en kijkt of het correct is dat deze affiliate daadwerkelijk cheat kan een oplossing zijn. Door middel van het vergelijken van het gedrag van de affiliate kan men sneller tot conclussie komen of de affiliate zich schuldig maakt aan fraude.  Mocht dit het geval zijn dan kunnen ook des betreffende affiliate netwerken gezamelijk de schade op hem/haar verhalen.  Met vriendelijke groet,Mohamed Abarkan

Thomas Joosten

Ter aanvulling op het bovenstaande artikel. Aan het initiatief doen de volgende partijen mee: www.netdirect.nlwww.adlink.nlwww.testnet.nlwww.assistme.nlwww.adpepper.nlwww.daisycon.nlwww.tradedoubler.nlwww.m4n.nl Het doel van deze partijen is om de performance based marketing markt verder te professionaliseren. Zij doen dit door partijen (bedrijven of particulieren) die moedwillig op onjuiste wijze promotie maken voor adverteerders dan wel fraude plegen uit te sluiten van deelname aan affiliateprogramma´s en/of campagnes.

Jurgen

Dit artikel is al bijna 2 jaar oud en nog steeds is deze zwarte lijst er niet. Niet affiliatewerken maar de webshops die uiteindelijk betalen zijn hier de dupe van. Affiliatenetwerken grijpen natuurlijk niet echt in omdat ze ook over dubieuze transacties 20-40% fee vangen. Een affiliatenetwerk als Cleafs probeeert nu een hoogwaardig affiliatenetwerk zonder dubieuze publishers op te bouwen. Of het lukt? Geen idee, maar dat er iets moet gebeuren is wel duidelijk.

Arno

Een zwarte lijst aanleggen van particulieren of bedrijven mag volgens mij ook helemaal niet volgens EU-wetgeving. Bedrijven mogen tenslotte ook niet samen een lijst aanleggen van dubieuze debiteuren. Het kan wel maar dan moet je het stilletjes doen.

Dijkstra

Dit artikel is al bijna 2 jaar oud en nog steeds is deze zwarte lijst er niet. Niet affiliatewerken maar de webshops die uiteindelijk betalen zijn hier de dupe van. Affiliatenetwerken grijpen natuurlijk niet echt in omdat ze ook over dubieuze transacties 20-40% fee vangen. Een affiliatenetwerk als Cleafs probeeert nu een hoogwaardig affiliatenetwerk zonder dubieuze publishers op te bouwen. Of het lukt? Geen idee, maar dat er iets moet gebeuren is wel duidelijk.

Robert

Goedemiddag, ik ben hypotheekadviseur en koop leads bij diverse leveranciers, kenmerkend is de hoge prijs die je betaalt en tevens het aantal quasi geinteresseerden, bij afspraken bellen ze af of zijn na een eerste gesprek volkomen onbereikbaar, veelal alleen 06-nummer. Dit maakt de markt kapot, ik wil veel betalen, maar alleen achteraf bij getekende en gepasseerde offerte (tot 600 euro per lead) want ik ben de hele dag bezig met die tillers, wordt eens tijd de namen van die neppers ook te publiceren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond