Deel dit artikel
-

‘Gijzelsoftware verzekeringen leveren steeds minder op’

Verzekeraars zijn minder happig om bedrijven tegen gijzelsoftware te verzekeren. Bij die aanvallen worden bestanden en vaak ook backups versleuteld en moeten bedrijven betalen om weer toegang tot de bestanden te krijgen.

Grote Europese en Amerikaanse verzekeraars en syndicaten die aangesloten zijn bij de verzekeringsmarkt Lloyd’s of London hebben hun premietarieven al verhoogd. De bedragen die worden uitbetaald zouden zijn gehalveerd. Waar in het verleden gemiddeld zo’n 13,5 miljoen dollar werd uitgekeerd, is dat nu nog maar vijf miljoen.

De winsten van Amerikaanse cyberverzekeraars dalen intussen flink, constateert verzekeringsmakelaar Aon.

Lloyd’s of London zou zijn ongeveer 100 syndicaatsleden hebben aangeraden om uit deze markt te stappen, melden bronnen aan Reuters.

Alleen al in de eerste helft van dit jaar zou in verband met ransomware-aanvallen 590 miljoen dollar zijn uitbetaald. In heel 2020 ging het nog om 416 miljoen. De verzekeringen lijken aanvallers alleen maar aan te moedigen.

De aanvallen zouden zich aan het verplaatsten zijn van zorginstellingen en gemeenten – die zwakke IT-controles hebben, maar ook weinig geld – naar productie- of logistieke bedrijven. Er zijn gevallen bekend waarbij 50 miljoen dollar aan losgeld werd geëist.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond