Deel dit artikel
-

Afrekenen met Frackers en Van Jole

Geen toekomstvisioenen onder de kerstboom dit jaar, maar openbaringen over een mislukking. De teloorgang van Bitmagic is door bedenker Francisco van Jole verwerkt tot de roman Blink, dat eerder als feuilleton verscheen op zijn site 2525.com. Michiel Frackers, die als mythomane 'Leider' een prominente rol speelt in dat verhaal, haalt zelf ook herinneringen op. In Op zoek naar de heilige graal vertelt hij dat Van Jole hem vlak voor kerst 1996 belde met de mededeling een briljant idee te hebben. Aanvankelijk had Frackers zo zijn twijfels. "Ik had wel vaker ideeën van hem gehoord en meestal vond ik ze commercieel onaantrekkelijk, zoals zijn idee voor een site voor ornithologen of een online biecht."

Deel dit bericht

7 Reacties

Ian Zein

Tja, hoe lang kan je één verhaal uitsmeren? Van Jole schrijft aardig en 2525.com is best amusant, maar om die ene dotcom disaster Bitmagic nu zo lang te behandelen en er zelfs twee boeken aan te besteden. Ik weet het niet. De heren hebben blijkbaar behoefte om richting elkaar een statement te maken.Als men het wil lezen dan zal het verkopen, dus wie zal het zeggen. Mijn gevoel zegt dat het boek van Van Jole harder zal lopen dan de poging van Frackers om schrijver te worden. Misschien dat Frackers ook nog een boek kan schrijven over zijn succesverhaal, Planet Internet, of is dat alweer zo lang geleden dat hij dat niet meer weet? U merkt het aan mijn reactie, ik heb echt zoiets van "gaap, wat een onzin, ga allemaal aan het werk, uw ervaringen boeien mij niet."

janneke

Ik vind de aandacht voor Frackers en Van Jole ook sterk overdreven. Kijk als ze nu aan de top gestaan hadden van een internetfenomeen zoals bv de oprichters van Boo.Com, dan had het me nog kunnen interesseren. Maar Bit Magic is gewoon een startup bedrijfje dat niet van de grond gekomen is, zoals er tal van zijn (geweest). In die zin voegen ze ook niets toe. Er was geen business, er was geen goedlopend bedrijf, er waren slechts praatjes en daar hebben we nu wel genoeg van.

Erik Dingemans

Ik vergelijk de bijdragen van Van Jole en consorten aan de ontwikkeling van Internet graag met een 14K4 modem. Ooit was het leuk en handig, maar je bent blij dat je er nu niets meer mee te hebt. Dan heb ik nog meer respect voor Frackers want die heeft het tenminste geprobeerd om iets commercieels op Internet te introduceren en met Planet Internet heeft ie dat ook gedeeltelijk bewezen.

Joke Bruijs

Joke heeft beide boeken gelezen en, raar maar waar, Van Jole is de betere schrijver maar Frackers schreef het beste boek. Waar Van Jole een dun verhaaltje van niets uitsmeert over vele bladzijden en dan nog een miezerig boekje overhoudt, heeft Frackers werkelijk wat te vertellen en doet dat onderhoudend en met goede argumenten. Het verhaal over zijn presentatie tijdens het CD-i congres in Rotterdam is hilarisch, en klopt precies met de ervaringen van Joke uit die tijd. Van Jole is de klager denkt dat hij zo veel bijzonders heeft meegemaakt ("ik zou er een boek over kunnen schrijven meneer") terwijl zijn belevenissen bij elk bedrijf in Nederland voorkomen. En dan te bedenken dat ik op zijn 2525.com veel betere verhalen heb gelezen. Het is maar goed dat Van Jole tegenwoordig 's avonds in TV-panels mag plaatsnemen. Kan hij ook eens wat positiefs vertellen. Frackers komt er nog wel. Maar waarmee? Dat zou Joke wel eens willen weten.

Andy Kalbvleesch

Tsja ik heb het boek van Fransisco inmiddels uit. * 10,95 voor 126 pagina's. Ik vrees dat ook dit initiatief niet zal leiden tot een commercieel succes voor meneer Jolijt. Ik krijg de neiging om ook een boek te schrijven. Net als Joke ("ik zou er een boek over kunnen schrijven") denk ik dat het allemaal wel meevalt met wat Jolijt meegemaakt heeft t.o.v. een hoop andere personen. Blink heeft bij mij alleen maar een gevoel opgeroepen van; ach wat zielig die Jolijt. Geen verstand van financiele zaken, geen management capaciteiten, geen goed idee en ga zo maar door. Last but not least… een foto van jezelf op de achterkant van een boek plaatsen ? Ach…

Martijn Heijmans

Ik vind dat beide heren veel geld verdienen aan lucht, in principe hebben beiden nou niets schokkends gepresteerd en was met een beetje common sense het ook wel dat duidelijk dat Bitmagic nooit zou werken. Ik ben zelf een jonge internet ondernemer (21) en heb velen om mij heen gezien die zowel geflopt als geslaagd zijn, maar nog nooit heb ik mensen gezien die er zoveel heisa over hebben gemaakt. Ik vind dit het nuchtere Nederland te buiten gaan en jammer dat de heren dit allemaal naar buiten brengen, het brengt het hele internet in diskrediet, het lijkt net of het internet niets dan lucht is en of er met geld gegooid word alsof het niets is. Wij hebben nog nooit geld van buiten aangenomen en bouwen ons bedrijf op zoals het hoort, klein beginnen en groot proberen te worden, zonder risicovolle investeringen en ideeen die nergens op slaan. Voor mensen die denken dat de nieuwe economie niets anders is dan geld pompen in lucht, dat hoeft niet !

chefren@e-knip.nl

Ik heb Frackers boek kort doorgebladerd en van Francisco de internet-versie gelezen maar meen op basis daarvan toch wel te durven stellen dat Joke een interessant punt heeft. Frackers komt met veel feiten waar Francisco alleen met zijn bekende uiterst grappige situatieschetsen komt. Die situatieschetsen zijn voor het doorgronden van problemen rond internet waardeloos. Alleen al omdat Francisco ook na al die jaren vrij veel elementaire dingen rond internet niet begrijpt en dus niet kan toelichten, ze zijn wel belangrijk maar ze interesseren hem niet. Hij houdt zich liever bezig met zijn verbazing te beschrijven dan eindelijk eens die paar elementaire zaken bij te leren. (Het zou aardig zijn als Francisco eerst een cursus "technisch internet voor beginners" eens zou doorlopen en daarna pas weer in fora zou plaatsnemen waar hem publiekelijk om zijn mening over internet wordt gevraagd.) Francisco's boek is waardeloos als inlees-boek voor mensen die echt zelf een e-business of een e-tak voor hun bedrijf willen starten, het gaat er niet om of het al dan niet neutraal is, er staat niets "e-nuttigs" in. Als voorbeeld van wat Francisco zo geestig te melden had misschien aardig: Wat is er mis met hippe stoeltjes? Als de medewerkers er vrolijk van worden, wat is er dan nog meer nodig, lelijke oude rotstoelen? Frackers maakte kleine en ronduit dodelijke fouten maar hij deed ook dingen goed, zorgde bij mijn weten tot 2x toe voor substantieele hoeveelheden geld. Het ronduit stomme basis idee achter Bitmagic kwam van Van Jole, de technische opzet en uitvoering was stupide, het door Frackers met behulp van Van Jole opgewekte geloof van de massa was OK en het geld waar Frackers voor zorgde was goed en behoudens het subsidiedeel stonk het niet!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond