Afrikaanse marktplaats voor koffie gestart

Twee Kenianen zijn een marktplaats begonnen voor de handel in koffie. Ze claimen dat Africanlion.com de eerste marktplaats in zijn soort is op het contintent en weten zich moreel gesteund door een eerder dit jaar gepubliceerd rapport van VN-organisatie Unctad. De eerste transacties verliepen redelijk succesvol, maar de koffiebranche reageert afwachtend.
Afrika levert 13,6 procent van de totale wereldproductie van zeven miljard kilo aan koffiebonen. In de jaren tachtig had Afrika een groter aandeel binnen de totale koffiemarkt, maar het kreeg zware concurrrentie te duchten van Brazilië en met name ook Vietnam. Als gevolg daarvan liep het aantal geleverde balen koffiebonen terug van 26 miljoen naar 16 miljoen. Het merendeel van de Afrikaanse productie bestaat uit Robusta bonen, Africanlion.com wil voornamelijk handelen in iets 'chiquere' soorten, zoals de Arabica bonen, die in Afrika alleen in Kenia en Ethiopië worden geproduceerd.
Iedere dinsdag wordt de Keniaanse veiling gehouden, meldt Reuters in een interview met de beide oprichters van de marktplaats, Titus Gitau en Stephen Njukia. Njukia heeft een achtergrond in telecom en handel in commodities en Gitau werkte ondermeer bij uitgever IDG, waarvoor hij PC World East Africa opzette. Op de eerste veiling bij Africanlion.com werden zeventien partijen aangeboden. Er werden er slechts twee verkocht, maar deze twee gingen wel voor een hogere prijs van de hand dan op de lokale koffiemarkt. De beide initiatiefnemers van de marktplaats putten hoop uit ervaringen in Brazilië waar prijzen ook aanmerkelijk hoger kwamen te liggen nadat de (duurdere) koffiebonen op een online marktplaats werden aangeboden. Het zou de aanbieders toegankelijk maken voor een groter aantal kopers.
Africanlion.com wil volgend jaar acht procent van de verkoop op de Keniaanse koffiemarkt verzorgen. Zelf hebben Gitau en Njukia de afgelopen twee jaar 300 duizend dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling van Africanlion.com, om verdere plannen uit te voeren denken ze nog een investering van 1,25 miljoen dollar nodig te hebben. Die plannen behelsen uitbreiding van de marktplaats naar andere commodities, waaronder thee, cacao en katoen. Een van de plannen is ook om ervoor te zorgen dat de kopers rechtsstreeks hun koffiebonen bij de koffieboeren kopen, zonder tussenkomst van handelaren. Dit is nu vanwege Keniaanse wetgeving niet mogelijk. Wanneer dit lukt moet een marktaandeel van tachtig procent mogelijk zijn, verwacht het duo.
Dat de laatste doelstelling op weerstand zal stuiten bij de tussenhandelaren ligt voor de hand. Maar ook andere schakels in de keten staan niet direct te juichen. In het artikel van Reuters komt een koffiebrander aan het woord die betwijfelt of iemand op basis van een beschrijving op de site een partij bonen gaat kopen. "Iedere brander wil eerst een sample proeven." Aangezien er veel geld mee gemoeid is rijst er ook twijfel over aansprakelijkheid. "Een container met koffiebonen is 50 duizend dollar waard, het is niet hetzelfde als het kopen van een boek bij Amazon", aldus een exporteur.
Het oprichten van de marktplaats past geheel binnen de aanbevelingen van het onderzoek " dat begin dit jaar door Unctad, onderdeel van de VN, werd gepubliceerd. De organisatie voor handel en ontwikkeling ziet mogelijkheden voor marktplaatsen in ontwikkelingslanden, met name omdat de werkwijze via 'traditionele" kanalen "inefficiënt" is en "wordt gedomineerd door meerdere intermediairs".
Unctad constateert dat er door bedrijven uit ontwikkelingslanden nog weinig wordt gehandeld op marktplaatsen. De meeste van deze marktplaatsen zijn ook opgezet door bedrijven uit westerse landen, ook wanneer ontwikkelingslanden er wel direct mee te maken hebben. Een van de marktplaatsen voor koffie is Intercommercial , opgezet door ondermeer Kraft Foods en Procter & Gamble, maar ook met steun van Colombiaanse koffieproducenten.
Mogelijkheden voor marktplaatsen zijn er volgens Unctad binnen de toeristische industrie en commodities (zoals thee, koffie). Het verschil met de doelstelling van Africanlion.com is dat Unctad niet zomaar de machtige lokale markten kan passeren, het adviseert dan ook dat online marktplaatsen met deze offline marktplaatsen gaan samenwerken in plaats van een confrontatie ermee aangaan. "Op die manier kunnen ze bestaande commodity markten een groot voordeel geven."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Bruno Spijkers
Zie NedCargo, voor marktplaatsen op internet is geen plaats in de industrie! Zeker niet als het met subsidie geld uit de grond is gestampt. Nu hebben gvd een aantal programmeurs hun centen verdient. Maar hier komt niets van terecht.
Frank
Er zijn al meer van dergelijke {initiatieven; http://www.coffeeauction.com } om koffie buiten de termijnmarkt om te verhandelen. Ook hier gaat het om kwaliteitskoffie(arabica) en is het resultaat dat de growers een tot 8 keer hogere prijs vangen voor een topproduct. De termijnmarkt wordt door de mensen in de koffiebranche dan ook als uithollend gezien. Landen waar dit o.a.nu speelt zijn : Brazilie, Costa Rica en Columbia.