Deel dit artikel
-

Amazon.com koopt online boekenclub

De Amerikaanse webwinkel Amazon.com neemt online boekenclub, annex sociaal netwerk, Shelfari over. Naar de exacte reden tot overname kan alleen worden gegist.

Hoeveel Amazon.com voor de overname betaalt, is niet bekend gemaakt. Shelfari is karig met de details over de transactie maar over ook de toekomstplannen. "Wat willen jullie dat we samen met Amazon gaan doen", vraagt de leiding van het bedrijf aan zijn gebruikers.

Shelfari is een site waar boekenliefhebbers vertellen wat hun meest of minst favoriete boeken zijn. Dat vertellen ze aan de hand van een publieke online boekenkast (voorbeeld). In die ‘kast’  staan de titels van gelezen boeken en bijbehorend commentaar.

De gebruikers kunnen ook lid worden van leesgroepen, ad hoc-verbanden waar men over thema’s of auteurs kletst. De tien grootste groepen bevatten tussen de 1.700 en 5.300 leden.

Om de grote hoeveelheid actieve gebruikers hoeft Amazon.com Shelfari kennelijk niet over te nemen. Webuitgave Techcrunch vermoedt dat er een verborgen reden voor de overname is.

Begin deze maand nam Amazon namelijk de tweedehandsboekensite AbeBooks over. Dat is een site met 110 miljoen titels en 13.500 aangesloten verkopers. Ze handelen vooral in minder courante titels, wat een aanvulling op Amazons praktijken is. Abebooks had echter een belang in Shelfari-concurrent LibraryThing. Aangezien Amazon in 2006 al 1 miljoen dollar investeerde in Shelfari ontstonden scheve marktverhoudingen. Techcrunch speculeert erop dat die tegenstrijdigheid opgelost is met deze overname.

Deel dit bericht

1 Reactie

Sandor Quatfass

Wel grappig, want echt uniek is de website zelf niet. Open Source template en modules/componenten. De meerwaarde moet haast toch wel het aantal gebruikers zijn.. ??

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond