Deel dit artikel
-

Amazon in nauw door havenstaking

Stakingen in havens aan de Amerikaanse westkust hebben mogelijk effect op de omzet van Amazon. Volgens een analist zal Amazon bij een aanhoudende staking 118 miljoen dollar omzet mislopen tijdens het huidige kwartaal.

Havens aan de Amerikaanse westkust, van San Diego tot aan Seattle, hebben al enkele dagen te maken met een staking van havenmedewerkers. De import is daarmee tot de helft gereduceerd, aldus Reuters, schepen drijven met hun lading voor de kust.

Een van de slachtoffers is Amazon. Wat de schade is die de e-tailer oploopt is de vraag, analist Lanny Baker van Salomon Smith Barney spreekt tegenover het persbureau van mogelijk 118 miljoen dollar minder omzet tijdens het laatste kwartaal van dit jaar. Het is een kwartaal waarin Amazon traditiegetrouw veel verscheept vanwege het vakantieseizoen. Vorig jaar zette het in het laatste kwartaal voor het eerst meer dan een miljard dollar om (1,1 miljard), het behaalde toen ook zijn eerste – en vooralsnog enige – nettowinst (5 miljoen dollar).

Amazon maakt zich nog geen zorgen. Een woordvoerster van het bedrijf wijst erop dat de meest winstgevende afdelingen van Amazon (boeken, muziek, video/dvd) de aanvoer krijgen van binnen de Verenigde Staten. Bovendien behaalt Amazon inmiddels een kwart van zijn omzet bij de internationale websites, waaronder die in Engeland en Duitsland.

Het effect van de stakingen op typische just-in-time bedrijven aan de westkust, zoals Dell en Gateway is vooralsnog beperkt, bleek uit een rondvraag door zowel de Wall Street Journal als Cnet. Gateway zegt dat het alleen problemen heeft met de aanvoer van monitoren, dit gebeurt wel via de haven, andere computeronderdelen haalt het uit andere delen van de VS. Dell zou stappen ondernomen hebben om de supply chain in gang te houden bij calamiteiten zoals stakingen.

Andere technologiebedrijven, waaronder Microsoft, Intel en Cisco, zeggen voornamelijk producten in te voeren via de lucht. Microsoft zegt productie in andere landen te doen, zoals in Ierland en Singapore.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond