Deel dit artikel
-

Amazon: ‘We zijn een transportation service provider’

Een kleine semantische draai in zijn zelfbeeld maar met grote gevolgen voor de nabije toekomst van Amazon.com. Het bedrijf noemt zichzelf nu (ook) een transportation service provider.

Vorig kwartaal was transport een kostenpost, nu is het een business aan het worden. Zoveel valt af te leiden uit dit document dat het bedrijf onlangs indiende bij beurstoezichthouder SEC. Business Insiders scherpe redactieoog viel op deze kleine maar cruciale verandering.

Even een stapje terug. Tien jaar geleden was IT een kostenpost voor Amazon, niet veel meer dan het fundament waarop de webwinkel werd gebouwd. In 2006 echter draaide Jeff Bezos dat om. Hij begon zijn IT-systemen tegen betaling beschikbaar te stellen aan andere, van ontwikkelaars tot media tot webwinkels. Amazon Web Services was geboren, een tak die nu geldt als een apart business unit.

Hetzelfde lijkt nu te gebeuren met logistiek. Op dit moment koopt Amazon de logistiek nog in bij grote vervoerders als UPS en FedEX. Het bedrijf bouwt echter aan een eigen vliegtuig- en vrachtwagenvloot. Officieel heet het dat die transportdiensten ‘een aanvulling’ zijn op de huidige marktpartijen, maar niets weerhoudt Amazon ervan dat zodanig op te schalen dat het daadwerkelijke concurrenten worden met iets als Amazon Transporation Services.

Foto: Wonderlane (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond