Deel dit artikel
-

‘Amazon wilde logistieke werelddominantie’

Amazon is bezig om een wereldwijd logistiek netwerk op te zetten onder de vlag van Fulfillment By Amazon, het partnerprogramma dat voor derden de fulfillment verzorgt. Persagenschap Bloomberg wist de hand te leggen op een intern document waarin de logistieke ambities van Amazon worden geschetst.

Onder de naam Dragon Boat werden volgens Bloomberg reeds in 2013 plannen gesmeed voor een mondiaal distributienetwerk. Producten die in China en India van de band rollen zouden door Amazon wereldwijd persoonlijk op de deurmat van consumenten worden bezorgd.

Amazon zou zich daarbij volledig onafhankelijk willen maken van grote bezorgers als FedEx en UPS. Sterker nog: Amazon wilde rechtstreeks met deze partijen concurreren. De plannen omvatten ook een heel nieuw bedrijf, genaamd Global Supply Chain by Amazon.

Analisten die de plannen hebben ingezien trekken de vergelijking met Amazon Web Services, de clouddienst van Amazon, die in alle stilte kon doorgroeien en nu concurrenten als HP, Dell en Microsoft achter zich laat.

Volgens een ingewijde werkt Amazon met volle kracht aan Dragon Boat. In december werd bekend dat Amazon twintig vrachtvliegtuigen aanschaft om zo meer controle te krijgen over zijn vrachttransport. Het bedrijf is volgens Cargo Facts in onderhandeling met Boeing voor de levering van 767-vliegtuigen.

Ook investeert het in vrachtschepen via zijn Chinese dochter. Beijing Century Joyo Courier Service Co Ltd (alias Amazon China, Amazon.CN en Amazon Global Logistics China) heeft een licentie gekregen als intermediair voor vrachtvervoer over zee. En Amazon gaat in de VS rijden met duizenden eigen vrachtwagens.

CFO Brian Olsavsky heeft tijdens de toelichting op de recente kwartaalcijfers al deze activiteiten genuanceerd. Amazon was volgens hem niet van plan om te concurreren met de grote vervoerders, het waren vooral activiteiten om piekmomenten zoals die rond kerst op te vangen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond