Deel dit artikel
-

Amerikaanse staten verwijten Google marktmisbruik Play Store

Zevenendertig Amerikaanse officieren van justitie uit diverse staten hebben Google aangeklaagd voor het ‘afkopen van concurrenten’. Google zou op deze wijze het monopolie hebben willen behouden op zijn Play Store, de online winkel voor Android apps.

De beschuldigingen komen voort uit een onderzoek dat in september 2019 begon en al heeft geresulteerd in drie andere rechtszaken tegen het bedrijf.

In de Verenigde Staten is Google Play Store goed voor 90 procent van de gedownloade Android-apps. Volgens de beschuldigingen zou Google Samsung geld hebben betaald om te voorkomen dat het diens eigen appwinkel Galaxy Store verder zou uitbreiden.

Google zegt dat het concurrenten in de Play Store juist ondersteunt. Google heeft regelingen voor app-ontwikkelaars die een voorkeursbehandeling willen.

De aanklagers hebben ook moeite met de ‘extravagante commissie’ van 30 procent die Google rekent over de verkoop van apps en diensten binnen die apps. ‘Google Play is geen fair play’, zei procureur-generaal Sean Reyes van Utah in een verklaring.

Verder zou Google zijn macht hebben misbruikt om miljarden dollars aan winst te boeken ten koste van consumenten die uiteindelijk hogere prijzen betalen voor de apps die zij willen gebruiken.

De staten sluiten niet uit dat zij een soortgelijke aanklacht tegen Apple indienen.

Meghan DiMuzio, uitvoerend directeur van de Coalition for App Fairness, die bedrijven vertegenwoordigt als Match Group en Spotify, verwelkomt de stappen van de staten.

Google vecht nog drie andere rechtszaken aan die vorig jaar tegen het bedrijf zijn aangespannen, waaronder een baanbrekende zaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie rond de verkoop van reclame en de zoekmachine.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond