Amerikaanse tv-series toppers bij ‘uitgesteld kijken’

Een kleine 1 procent van de tijd die Nederlanders achter de tv doorbrengen, wordt doorgebracht met de videorecorder. In juli was deze kijkdichtheid bij RTL Nederland het grootst.
Meer dan 15 procent van de tv-series Heroes, Invasion en Bionic Woman wordt niet live bekeken, maar on demand. Daarmee zijn het de toppers in de categorie ‘Uitgesteld gekeken programma’s’ in de maand juli 2008.
RTL Nederland had in die maand ’s avonds een kijkdichtheid van 1,2 procent met opgenomen programma’s, SBS Nederland 1,1 procent en de Publieke Omroep 0,7 procent.
Dit is te lezen in een recente rapportage (download PDF) van Stichting Kijkonderzoek (SKO). Het gaat hierbij om programma’s die op een harddisk- of DVD-recorder zijn opgenomen.
De commerciëlen scoren op dit punt al maanden beter dan de publieke omroepen.
Nieuw is deze manier van televisie kijken niet. Immers, sinds de tijd van de VHS-videoband kunnen uitzendingen al worden opgenomen om later te bekijken. Wel nieuw is dat SKO dat uitgestelde kijkgedrag kan meten. Sinds januari 2008 rapporteert de organisatie deze cijfers.
SKO meet ook hoeveel videostreams er bij de Publieke Omroep worden aangeroepen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op Uitzendinggemist.nl. In de week die op 4 augustus eindigde, lag het maximum aantal stream starts dagelijks tussen de 12.000 en 26.000 (Babyboom). Het NOS Journaal van 20 uur werd op tv iedere dag door ruim 1,3 miljoen mensen bekeken. Online lag dat aanzienlijk lager met tussen de 2.400 en 3.200 stream starts.
Nederlanders keken in juli 2008 per dag gemiddeld 153,2 minuten naar de televisie. Een jaar geleden was dat 170,5 minuten. Het aandeel ‘uitgesteld kijken’ daarin is 0,9 procent.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Bah
Dat heb je weer mooi overgetikt Erwin…
Erwin Boogert - Emerce
@Bah: het zou prettig zijn als je – zeker bij dit soort aantijgingen – zo sportief zou zijn jezelf te identificeren. Als je meent volledig in je gelijk te staan dan hoort dat toch geen probleem te zijn. Wat heb je te verbergen? Maak je belangen kenbaar. Dat bevordert de discussie. Mediaonderzoek.nl schreef eerder over dit onderwerp. Deze site van Peter Wiegman baseert zich op een openbare bron. Die heb ik ook geraadpleegd en daar dit verhaal op gebaseerd. Een aantijging van 'overschrijven', nee: 'weer overschrijven', kortom: voor de zoveelste keer plagiaat, vind ik laag, is nergens op gebaseerd en komt uit de mond van iemand die zichzelf niet durft te tonen. Wat voor waarde valt daar aan te hechten?