Deel dit artikel
-

Amerikaanse videoverhuurder gaat on demand leveren

Videofilmketen Blockbuster en breedbanddienstverlener Enron hebben een partnership voor maar liefst 20 jaar afgesloten om vanaf begin volgend jaar video on demand te gaan leveren. De Blockbuster video-winkelketens kunnen in de Verenigde Staten films en andere producten gaan aanbieden over Enron's breedbandnetwerk. Blockbuster heeft ook deals gesloten met een aantal DSL-providers voor de last mile verbinding tussen Enron's netwerk en de consument.

Blockbuster's nieuwe breedbanddivisie zal onder de naam Blockbuster Digital Networks gaan opereren. De bedoeling is om 200 tot 300 films en spellen over het nieuwe netwerk te gaan distribueren. Het bedrijf hoopt dat het haar 65 miljoen klanten warm kan laten lopen voor de nieuwe service. 'We kunnen de consumentenpropositie beter laten werken (door niet veel meer geld in rekening te brengen) dan de hedendaagse huurmarkt,' aldus Mark Gilman, president van Blockbuster. Het belangrijkste van de nieuwe service is dat er onmiddellijk wordt voldaan aan de behoeften van de consument, zo zei Gilman tegen The Industry Standard .

Het initiatief is niet Blockbuster's eerste poging op breedbandgebied. In januari heeft het bedrijf al een deal gesloten met het digitale video-recorder bedrijf TiVo . Blockbuster levert haar top 10 films rechtstreeks af in TiVo's set-top boxen. Deze kunnen videoprogrammering downloaden en opslaan. In mei sloot Blockbuster een overeenkomst met satellietservice provider direcTV. Blockbuster films worden uitgezonden via het pay-per-view principe.

Eerder had Blockbuster het plan om een service te lanceren waarmee haar klanten online video's konden bestellen en deze vervolgens ophalen bij een van haar 7200 videotheken. Dit idee is echter nooit van de grond gekomen. Ook voordat Blockbuster Digital Networks startklaar is moet er nog veel gebeuren. Het bedrijf moet nog itzendrechten kopen van de verschillende filmstudio's en mediabedrijven. Tot nu toe is hierover slechts een overeenkomst gesloten met MGM.

Een ander heikel punt zijn de sombere groeivooruitzichten voor de breedbandmarkt in de Verenigde Staten, zegt The Industry Standard. Ongeveer 5 procent van de Amerikanen heeft nu een breedbandaansluiting en de komende drie jaar zal dit volgens verschillende onderzoeken oplopen tot 'slechts' 25 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond