Deel dit artikel
-

Amsterdam geeft data alle streekvervoerders vrij

Vanaf 1 januari 2013 komen gegevens voor reisinformatie van streekvervoerders in de stadsregio Amsterdam vrij beschikbaar, net zoals dat al eerder gebeurd is met data van GVB. Met deze open data kunnen applicatie-bouwers programma’s en apps maken die reizigers van informatie voorzien op hun mobiele telefoon of tablet.

De Stadsregio stelde in september al realtime reisdata van bus en tram vrij beschikbaar. GVB was het eerste vervoerbedrijf die deze data vrijgaf. Nu komen daar de realtime reisdata van de streekvervoerders bij (EBS en Connexxion).

Gebruikers mogen in principe alles met deze data doen. Zo is het met actuele data mogelijk om te zien waar het voertuig zich op een bepaald moment bevindt.

Met het verder openstellen van reisinformatie wordt het aanbod van goede actuele software gestimuleerd waardoor de markt zich sneller kan ontwikkelen en verbeteren.

Met het vrijgeven van de data wijzigt de contractuele relatie van de Stadsregio met de vervoerder overigens niet. Voor het monitoren van de vervoersprestaties blijft het contract de basis vormen.

Er zijn al diverse apps ontwikkeld voor reizigers. De bekendste is OVinfo, een gratis app voor Android-toestellen met ruim 18.000 actieve gebruikers.

Deel dit bericht

1 Reactie

M

Eindelijk! Als bouwer van de Bustijden applicatie voor Android en iOS juichen wij dit natuurlijk alleen maar toe!

We zullen de data zo snel mogelijk toevoegen aan onze bestaande datasets.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond