Deel dit artikel
-

Amsterdamse startup start crowdsourcen designs

De Amsterdamse startup PimTim is gestart met een online marktplaats voor grafische ontwerpen. Opdrachtgevers betalen vooraf de prijs en kiezen binnen twee weken voor een design.

PimTim ging dinsdag van start met een crowdsourceplatform voor grafische ontwerpers. Gebruikers kunnen op de site een opdracht plaatsen voor een vaste prijs voor een ontwerp van een grafische illustratie, zoals een logo, briefpapier, website-ontwerpen of t-shirtprints. Ontwerpers kunnen vervolgens ideeën indienen waarop de opdrachtgever kan reageren.

Het Amsterdamse bedrijf rekent 10 procent commissie. Daarmee zegt de Nederlandse site iets onder de tarieven van internationale concurrenten  te zitten. Opdrachtgevers bepalen zelf hun prijs en betalen die vooruit. PimTim werkt als een escrowdienst en stort het geld naar de ontwerper die de strijd om een opdracht uiteindelijk heeft gewonnen.

PimTim gebruikte haar eigen site voor het ontwerp van het eigen logo. Dat leverde na drie weken meer dan duizend ontwerpen op van 234 creatieven uit 30 landen. Mede-oprichter Vincent Bröring zegt dat PimTim voor de opdracht zelf honderden grafische talenten uit verschillende landen heeft gemaild. "De reacties waren overweldigend. Het werd echt een beetje een hype onder die ontwerpers." De keuze viel op een wat saai tekstlogo. "Ons eigen logo moet niet zo opvallen. We willen dat de aandacht gaat naar de ontwerpers op onze site", aldus Bröring.

Het idee acchter PimTim is niet nieuw. Internationaal zijn er al enkele sites die iets vergelijkbaars doen, zoals Crowdspring, 99designs en creative.gd. "Maar de markt voor grafische ontwerpen is wereldwijd gigantisch groot. De grootste concurrenten komen uit Amerika en Australië. Wij zitten in Europa, maar we richten ons wel op de hele wereld. We hebben al wat aandacht in Argentinië, omdat een van de eerste afgeronden opdrachten werd gewonnen door een Argentijnse ontwerper", vertelt Bröring, die eerder werkte als verkoopdirecteur voor de Hema. De andere vier oprichters van PimTim komen uit de grafische industrie, de fotografie, de trainingswereld en de it-consultancy.

De start-up wil de komende maanden via verenigingen van jonge ondernemers in verschillende landen zichzelf bekender maken, zegt Bröring. De uitstraling van PimTim maakt de site volgens hem anders dan andere online designmarktplaatsen. "Wij proberen lol en humor uit te stralen. We zijn geen strakke site met stockplaatjes. We proberen veel aandacht aan de ontwerper zelf te geven, ook door over hen te schrijven in onze nieuwssite."

De economische recessie kan in het voordeel van PimTim uitpakken, denkt hij. "Ontwerpers hebben hierdoor sneller interesse in dit soort nieuwe platforms voor het krijgen van opdrachten."

Deel dit bericht

11 Reacties

Frank

Als je 250 euro voor een web ontwerp van 4 pagina's vraagt dan gaat er iets scheef volgens mij. Ondanks dat, veel succes.

Luuk

Bestond al een tijdje hoor: ontwerpen-voor-geld.nl en wilogo.com(frans) doen al jaren zaken met crowdsourcing concept.

erika

Dit kennen we toch al lang? http://www.logomatch.nl/ is al actief sinds 2006.Bovendien liggen de prijzen veel te laag op de site. Als serieuze ontwerper ga je hier toch niet aan mee doen?

Sjef Kerkhofs

Wat denk je van 99designs.com ? Ook zo'n concept. Je kunt daar voor 300 a 400 een zeer mooi logo krijgen, al zit er ook vaak mindere kwaliteit tussen.

Luc van Poelje

Marketing en timing kunnen het verschil maken! Ik wens ze veel succes!Ik heb zelf ooit met Logomatch gewerkt en kan het iedereen aanbevelen. De opmerking dat je daar als serieuze designer niet aan mee doet, wil niet zeggen dat je er als klant zeer veel inspirerende designvoorstellen krijgt waaruit je kunt kiezen. Ik heb met tientallen verschillende designers gewerkt, meestal als opdrachtgever, en dergelijke sites zijn kwalitatief prima, werken erg gemakkelijk en zijn zeer voordelig.

Stephan Stegeman

Ik ben zelf ooit via facebook op http://www.logotournament.com uitgekomen. Heel erg blij met ons nieuwe logo 🙂 Maargoed, alleen maar leuk dergelijke initiatieven, zeker wanneer ze in Nederland zitten. Wie weet houd je er nog een geweldige huiscreatief aan over 🙂

Orlando

Brandsupply.nl is de nationale variant. De werkwijze is in principe gelijk alleen dan in het Nederlands.

Frans Verdouw

Hoi,  Ik heb laatst inderdaad het logo ontwerp voor mijn klusbedrijf via http://www.brandsupply.nl laten ontwerpen. Ik ben erg tevreden! Leuk om te lezen dat er meer van dit soort initiatieven bestaan.

Frans Verdouw

http://telegraaf.nl meldde hier ook reeds iets over

Orlando

@Frans, dank je voor het noemen van ons initiatief -> http://brandsupply.nl Maar wat bedoel je precies met het artikel in de Telegraaf? Groet, Orlando

jules

99designs verkopen regelmatig logos gestolen van hardwerkende ontwerpers en laten vervolgens mensen maanden bedelen om aub het logo uit de winkel te halen, uiteraard zonder schadevergoeding! dieven

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond