Deel dit artikel
-

Android 2.3 brengt standaard mobiel betalen dichterbij

De nieuwe versie van Googles besturingssysteem Android verandert vanaf volgend jaar de functie van een mobiele telefoon. Android 2.3 bevat standaard ondersteuning voor NFC-technologie, wat de telefoon omvormt tot portemonnee en boekje voor spaarpunten of reisbewijs voor het openbaar vervoer.

Gisterenavond presenteerde Google de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem Android. De eerste telefoon met versie 2.3, een Nexus S die met Samsung is ontwikkeld, komt nog deze maand in Amerika en Engeland op de markt. Volgend jaar is de rest van de wereld aan de beurt.

Een van de belangrijkste veranderingen in de nieuwe Android-versie, ook wel liefkozend met ‘Gingerbread’ aangeduid, is de standaard ondersteuning voor NFC-technologie. Dat is technologie voor draadloze communicatie op zeer korte afstand, enkele centimeters tussen de telefoon en het andere object. Hiervoor sloot Google een strategische samenwerking met de Nederlandse chipfabrikant NXP uit Eindhoven.

In de Nexus S zal NXP’s PN544-chip zijn geïntegreerd (Mifare, in Nederland ook bekend als OV-chip).

Softwareontwikkelaars krijgen door NXP’s samenwerking met Google toegang tot een open source implementatie van NFC. Dat moet de ontwikkeling van nieuwe, toegankelijke software voor de consumentenmarkt bespoedigen. Dat zou ook een impuls kunnen geven aan het aantal acceptanten.

Een NFC-chip wordt gebruikt om op korte afstand data uit te wisselen tussen twee objecten, in dit geval de telefoon en een ontvanger. Dat kan een poster of sticker zijn met een chipje er in maar ook de kassa in een koffiezaak. Communicatie tussen twee telefoons is ook mogelijk. Een klant zou met deze technologie in een winkel ook spaarpunten op zijn telefoon kunnen opslaan via de kassa of mobiel betalingen verrichten.

Besturingssysteem Android zal bij de huidige groeitrend wereldwijd het meestgebruikte platform zijn. Dat is goed nieuws voor banken in het Westen. Zij proberen namelijk al jaren tot een standaard voor mobiel betalen te komen. De ondersteuning voor NFC-technologie in Android staat het vanaf deze maand toe om met een zwaai met de telefoon aankopen in de winkel te betalen. Daarvoor moet overigens wel de ontvangende kassa ook een NFC-chip bevatten.

In Nederland streven ABN Amro, ING en Rabobank ernaar om in 2012 een mobiel betaalsysteem in de markt te kunnen zetten. Dat doen ze samen met KPN, T-Mobile en Vodafone. De bedrijven zijn nu nog in de oriënterende fase en hopen de samenwerking begin 2011 te formaliseren.  

NXP’s NFC-technologie voor Google bevat standaard ondersteuning voor het SWP-protocol.

Een tweede signaal dat NFC binnenkort algemeen geaccepteerd raakt is, behalve de steun van de mobiele sector in de volle breedte, een contract dat NXP recent sloot met Gemalto. Gemalto is een van ‘s werelds grootste producenten van SIM-kaarten. Dit bedrijf gaat NXP’s NFC-technologie in SIM’s verwerken, spraken de bedrijven eind vorige maand af (PDF).

Android-telefoons zijn vanaf volgend jaar niet enkel met druk- en veeggebaren te bedienen, maar ook met zwaaien en in toenemende mate ook met spraak (video).

Er zijn nu 172 modellen mobieltjes op de markt die met het Android-systeem werken. Google geeft deze software gratis weg aan ieder bedrijf dat maar een mobieltje wil maken. Het verdient geld aan het resulterende groeiende mobiele gebruik van zijn zoekmachine en bijbehorende reclameklikken. Naar verwachting boekt Google in 2010 1 miljard dollar mobiele omzet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond