Deel dit artikel
-

Google pakt uit met Android Auto en TV, Android krijgt ‘diepte’

Google toonde vanavond op zijn ontwikkelaarsconferentie de nieuwste versie van Android. Die lijkt is geen enkel opzicht meer op de huidige variant. Tegelijk werden Android Auto en TV aangekondigd.

Meest opvallend is de ‘material design‘, dat is geïnspireerd door inkt en papier. De gebruikersomgeving krijgt door het gebruik van lagen ‘diepte’. Ontwikkelaars moeten dan ook ‘elevatiewaarden’ opgeven. Het nieuwe systeemlettertype heet heel toepasselijk Roboto.

Chrome OS en Android worden samengevoegd, zodat gebruikers grotendeels dezelfde ervaring krijgen. Wel kan de gebruikersomgeving worden aangepast voor het ideale formaat. Volgens Google werken apps twee keer sneller onder het nieuwe Android, waarin de huidige zogenoemde runtime Dalvik wordt vervangen door ART.

Ontwikkelaars krijgen morgen al de beschikking over de software die voorlopig ‘L’ is gedoopt en dit najaar al verkrijgbaar moet zijn. Een exacte datum is niet genoemd.

Sundar Pichai, de baas over Android, Chrome and Google Apps, kondigde vanavond ook het Android One aan, een platform met minimale software- en hardwarespecificaties bedoeld voor goedkope telefoons. Er zijn meer dan 1 miljard dagelijkse actieve gebruikers van Android, maar volgens Pichai zijn er nog grote delen van de wereld waar smartphones te duur zijn.

Android Wear wordt, zoals verwacht, de overigens nogal Spartaans ogende open source-software voor slimme horloges en armbanden. De LG G Watch is een van de eerste producten die gebruik maken van de software. Andere slimme horloges met Android Wear zijn de Moto 360 (Motorola) en de Samsung Gear Live.

Android Auto biedt de mogelijkheid om Android smartphones vanaf het dashboard aan te sturen. Dat kan uiteraard ook met de stem. Google Maps kan worden gebruikt voor navigatie. Ontwikkelaars kunnen ook eigen apps voor Android Auto schrijven.

Als verwacht heeft Google zijn tv-software geheel vernieuwd. Android TV is volledig met de stem aan te sturen en komt met suggesties voor films of series. Omdat Google Now is ingebouwd, kan ook informatie worden opgevraagd over acteurs. Android TV biedt ook ondersteuning voor Chromecast.

Google kondigde tot nu toe nagenoeg alle diensten en producten aan die al werden verwacht, met uitzondering van een 9-inch tablet.

Deel dit bericht

1 Reactie

KoalaBear

Ziet er goed uit, ben erg benieuwd 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond