Deel dit artikel
-

AP: melding van verwerking gegevens komt te vervallen

Nederlandse organisaties hoeven geen melding meer te doen als zij persoonsgegevens verwerken. Op 25 mei 2018 wordt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Met de AVG vervalt de meldplicht. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Tot 25 mei kunnen organisaties nog steeds een melding doen van een verwerking van persoonsgegevens, maar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zal niet handhaven op naleving van deze meldplicht. Alleen als er sprake is van een gegevensverwerking met een bepaald risico, blijft een melding verplicht.

Na 25 mei 2018 zijn organisaties verplicht een data protection impact assessment (DPIA) uit te voeren als een verwerking mogelijk een hoog risico inhoudt voor rechten en vrijheden van de betrokkenen. Als uit de DPIA blijkt dat de verwerking inderdaad een hoog risico oplevert en een organisatie geen maatregelen neemt of kan nemen om dit risico te beperken, dan moet de verwerking voor toepassing eerst worden voorgelegd aan de AP (de zogeheten voorafgaande raadpleging).

Vooruitlopend op de AVG komen er wijzigingen op de huidige regelingen. De AP zal binnenkort bekendmaken wat dat voor welke regeling betekent. In de periode tot aan 25 mei 2018 raadt de AP organisaties aan om bij nieuwe gegevensverwerkingen met een hoog risico te bekijken of een DPIA moet worden uitgevoerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond