Deel dit artikel
-

Apple: al meer dan 800.000 songs verkocht in Europa

Volgens Apple hebben muziekliefhebbers in het verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland meer dan 800.000 songs gekocht via de iTunes Musicstore. “Alleen al in het Verenigd Koninkrijk verkocht de iTunes Music Store meer dan 450.000 muzieknummers in één week. Dat is 16 keer meer dan OD2, de grootste concurrent,” aldus Apple-topman Steve Jobs.

Vorig jaar verkocht OD2 in totaal 3 miljoen downloads. Apple biedt sinds vorige week ook iTunes aan in Europa, maar doet dat in een beperkt aantal landen. Een gebruiker betaalt in de iTunes musicstore 0,99 euro per nummer. In de Verenigde Staten werden in het afgelopen jaar circa 70 miljoen songs gedownload in de iTunes-winkel.

Apple-oprichter Steve Jobs kwam vorige week speciaal naar Londen om ook daar iTunes te lanceren. Daar werden de Europese plannen van Apple rondom iTunes ontvouwd. Daar werd duidelijk dat iTunes voorlopig alleen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland te krijgen is. De rest van Europa, dus ook Nederland, moet om onduidelijke redenen nog tot oktober wachten.

De Europese catalogus van Apple bevat circa 700.000 songs. Het bedrijf sloot daarvoor overeenkomsten met de vijf grote platenmaatschappijen. Het is Apple niet gelukt een deal te maken met enkele grote onafhankelijke muzieklabels. De muziek van onder andere White Stripes, Franz Ferdinand en Basement Jaxx is daardoor niet te vinden. Of Apple in een later stadium wel met lokale platenmaatschappijen gaat onderhandelen over liedjes is nog niet duidelijk.

Computer-gebruikers kunnen nummers die ze via de iTunes Music Store aankopen onbeperkt op cd branden, op een onbeperkt aantal iPods beluisteren en op maar liefst 5 computers afspelen. Dezelfde playlist mag tot 7 keer op cd worden gebrand. In tegenstelling tot veel andere gelijkaardige initiatieven betaal je volgens Apple bij de iTunes Music Store geen abonnementskosten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond