Deel dit artikel
-

‘Apple heeft 60 à 70 procent ebook-markt in handen’

De digitale boekenwinkel Ibookstore van Apple heeft in Frankrijk een marktaandeel van 60 tot 70 procent onder de ebooks. Er blijft een verschil te bestaan in populariteit tussen digitale en papieren boekentitels.

Dat stelt althans de Franse site ActuaLitté op basis van bronnen in de uitgeefbranche. Het krijgt anecdotisch bewijs van de digitale uitgever Numeriklivres dat stelt dat 69 procent van zijn titels via Ibookstoren worden verkocht.

Grote uitgevers komen nu pas ‘online’

Hoe de verhoudingen op internationaal niveau liggen is niet bekend, aangezien Apple geen heldere specificaties geeft. Het enige getal dat het bedrijf begin maart bekend maakte is dat er 100 miljoen boeken zijn gedownload uit zijn digitale boekenwinkel.

Sinds de opening van iBookstore, een jaar geleden, hebben 2.500 uitgevers zich aangesloten op de downloadwinkel. Ze publiceren boeken in 20 categorieën.

Vooralsnog bedient Apples boekwinkel enkel klanten consumenten in Amerika en een enkel land daarbuiten, waaronder Frankrijk en Duitsland. De volle potentie van Ibookstore komt nog niet tot uitdrukking omdat Apple van land tot land moet onderhandelen met uitgevers over de rechten en vergoedingen.

Een digitale boekenwinkel van Apple voor Nederlandse uitgevers bestaat niet.

Stand van zaken

Eind 2011 zijn er naar verwachting zo’n 750.000 tablet computers, apparaten waarop ook ebooks kunnen worden gelezen, in omloop.

Een poging van de Groep Algemene Uitgevers (onderdeel van het NUV) en de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) om een Nederlands digitaal platform te bouwen, strandde onlangs.

Uit een onderzoek, via de Best Sellers API, bij de NY Times blijkt dat Amerikanen andere titels op digitale dragers dan papieren boeken. Er bestaan duidelijke verschillen op de lijsten met de bestverkopende titels in verschillende rubrieken. De helft van de titels op de top 20 Papier staan niet in de top 20 Digitaal, toont Robin Sloan aan.

Van Amazon.com is bekend dat het ondertussen meer digitale titels verkoopt van paperback boeken.

Een kleine 30 procent van de titels in Amazons Kindle top 100 is van niet-gebonden schrijvers. Zij hebben geen uitgevers voor hun boeken en publiceren hun werk direct via Amazon, dat voor zijn bemiddeling een commissie van 30 procent opstrijkt. De beste verkopende auteur in die categorie is John Locke.

Amazon opende vorige week een digitale downloadwinkel voor boeken in Duitsland met 650.000 titels in de schappen.

Foto: Funkdooby (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond