Deel dit artikel
-

Apple in spraaktechnologie door overname

Apple heeft Siri overgenomen, een bedrijf verantwoordelijk voor een iPhone-applicatie waarmee gebruikers spraakgestuurde zoekopdrachten kunnen geven. Hiermee lijkt Apple een voorsprong te willen nemen in een specifieke hoek van de zoekmarkt voor mobiel.

Het is Apple waarschijnlijk niet enkel om de applicatie zelf te doen, maar vooral ook de onderliggende technologie: spraakherkenning en gesproken aansturing.

Met de overname lijkt Apple zich te willen verzekeren van een specifieke plek op de mobiele zoekmarkt en op dit gebied (spraaktechnologie) een voorsprong te nemen op concurrent Google. Siri is geen traditionele zoekmachine, maar weet wel een nieuwe bijdrage te leveren aan de huidige zoekmarkt.

Er worden geen uitspraken gedaan over het overnamebedrag.

Met Siri kunnen gebruikers via spraak zoekopdrachten uitvoeren. De applicatie werkt met tientallen API’s, waaronder die van Rotten Tomatoes, Bing, AllMenus.com en Wolfram Alpha. Een gebruiker kan onder meer een taxi bestellen, een restaurant in de buurt zoeken.

Zo is het met Siri bijvoorbeeld mogelijk om de spraakopdracht te geven ‘vertel collega X dat ik tien minuten later ben’. De applicatie doorzoekt vervolgens de scoaile netwerken en het adresboek van de gebruiker om de juiste persoon te vinden, zet de gesproken boodschap om in tekst en verstuurt deze vervolgens naar de telefoon van collega X.

De achterliggende technologie van spraak en semantische analyse, is ontwikkeld door de non profit onderzoeksinstelling, SRI van Stanford, waarna Siri als bedrijf is opgezet om het product commercieel aan de man te kunnen brengen.

Bron foto: rudolf_schuba (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond