Deel dit artikel
-

Apple kondigt muziekdienst Apple Music aan

Als verwacht heeft Apple zojuist op zijn ontwikkelaarscongres de langverwachte opvolger van Beats Music aangekondigd. Het platform combineert Beats Music, een radiostation Beats1 verzorgd vanuit drie verschillende steden, en iTunes in een enkele app.

Beats1 is een echt radiostation verzorgd door deejays vanuit New York, Los Angeles en Londen. Hier zijn bijvoorbeeld ook interviews met studiogasten te horen. BBC Radio 1 deejay Zane Lowe krijgt de leiding over de stations.

Artiesten als Drake krijgen verder een fanpage – onder de noemer Connect – waar unieke content met fans kan worden gedeeld, naast eigen werk ook speellijsten. Ook beginnende artiesten zonder platencontract zijn hier welkom. Gebruikers kunnen desgewenst ook via Siri muziek selecteren of muziekvideo’s bekijken.

Apple Music is vanaf 30 juni in honderd landen beschikbaar voor 10 dollar per maand via een software update voor iOS (8.4). Er komen nieuwe versies van iTunes voor MacOS X en Windows en later dit jaar zal Apple Music ook op Android beschikbaar zijn. Apple Music kan drie maanden lang gratis worden uitgeproveerd. Voor de fanpagina’s en het radiostation hoeft geen abonnement te worden afgesloten.

WWDC 2015 is, afgezien van Apple Music, niet het evenement van de grote aankondigingen geworden. Apple had vandaag naar verluidt de volgende versie van Apple TV willen aankondigen, maar heeft het project opgeschort omdat er nog volop wordt onderhandeld met programma-aanbieders.

Naast een nieuwe versie van WatchOS (versie 2) voor Apple Watch ging het dit keer vooral over iOS 9 (codenaam: Monarch) en OS X 10.11 (officiële naam El Capitan), beide onderhoudsversies met vooral prestatieverbeteringen.

Afgezien van verbeteringen aan Spotlight en het beheer van vensters werd niet lang stilgestaan bij de nieuwe OS X. Een publieke bèta van OS X komt er al in juli. De gratis update komt in het najaar. Ook van iOS 9 komt volgend jaar een publieke bètaversie.

Het belangrijkste nieuws had Apple voor iPad gebruikers. Het wordt eindelijk makkelijker om tekst te selecteren en bewerken op een iPad en daarnaast ondersteunt iOS echte multitasking. Je kunt snel Twitter of mail checken zonder uit een applicatie te stappen (Slide Over). Een video speelt in een klein scherm verder. Splitscreen (twee apps volledig naast elkaar) is alleen beschikbaar op iPad Air 2.

Apple voegt een nieuwe app aan iOS toe: News. Dat wordt een concurrent van Flipboard. Gebruikers kunnen nieuwscontent kiezen op basis van verschillende thema’s. Voorlopig is de app er alleen voor Engelstalige landen: Noord Amerika, Engeland en Australië. News gaat de huidige app Newsstand vervangen.

De Note app krijgt meer mogelijkheden, onder meer kunnen lijstjes worden gemaakt, koppen met afwijkende lettertypen worden aangebracht en foto’s ingesloten. Daarmee lijkt Note veel meer op apps als Evernote. Apple Maps vermeldt voor een beperkt aantal steden realtime tijden voor het openbaar vervoer.

Niet genoemd in de keynote is een nieuwe app genaamd Move to iOS, die Android gebruikers meer vertrouwd moet maken met iOS en om gegevens over te zetten.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond