Deel dit artikel
-

Apple MacOS X gaat nog meer op iOS lijken

Vrij onverwacht heeft Apple vandaag een evaluatieversie van zijn nieuwe systeemsoftware MacOS X Mountain Lion uitgebracht. Wat opvalt, is dat de software nog meer richting iOS kruipt. ‘Inspired by iPad, Re-imagined for Mac’.

OS X Mountain Lion heet de upgrade, die vandaag al voor ontwikkelaars beschikbaar is en vanaf deze zomer ook voor eindgebruikers. Een video-impressie staat hier.

Met Mountain Lion zijn Messages, Notes, Reminders en Game Center – bekend van de iPhone en iPad – voor het eerst ook beschikbaar op de Mac, net als Notification Center, Share Sheets, Twitter-integratie en AirPlay Mirroring. ‘Inspired by iPad, Re-imagined for Mac’, zegt Apple er zelf over.

Zo komt Messages in de plaats van iChat. Hiermee kunnen gebruikers onbeperkt sms’jes, foto’s en video’s sturen naar een andere Mac of een iOS-apparaat. Berichten blijft AIM, Jabber, Yahoo! Messenger en Google Talk als protocollen ondersteunen. Een bètaversie van Messages is vanaf vandaag al te downloaden. De definitieve versie zal deel uitmaken van Mountain Lion.

Meldingen van Mail, Calendar, Messages, Reminders en over systeemupdates en programma’s van derden komen voortaan centraal binnen in Notification Center. De systeembrede Share Sheets-voorziening maakt het mogelijk om direct vanuit een programma van Apple of een andere fabrikant koppelingen, foto’s en video’s te delen.

Twitter is standaard in Mountain Lion geïntegreerd. Ook nieuw is de synchrone weergave via AirPlay, een eenvoudige manier om via Apple TV draadloos en veilig 720p-video van een Mac naar een HD-televisie te streamen. Nieuw is ook Gatekeeper, een beveiligingsfunctie die gebruikers volledige controle biedt over de installatie van programma’s op hun Mac, zodat ze schadelijke software buiten de deur kunnen houden.

Mountain Lion is de eerste OS X-versie die volop gebruikmaakt van iCloud, de virtuele opslagdienst die dit najaar werd gelanceerd.

Apple stelt naar eigen zeggen honderden nieuwe API’s beschikbaar. Zo putten de Game Kit API’s uit dezelfde voorzieningen als Game Center in iOS, zodat de ontwikkelaars multiplayergames kunnen maken die geschikt zijn voor de Mac, iPhone, iPad en iPod touch.

In een interview met The Wall Street Journal sluit CEO Tim Cook niet uit dat Apple apparatuur uiteindelijk onder dezelfde processorarchitectuur zal draaien. “We zien iOS en MacOSX nu al als een incrementele functionaliteit.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond