Deel dit artikel
-

Apple meester in het creëren van iHype

Geen bedrijf is zo goed in het creëren van een hype rond zijn producten als Apple . Vooruitlopend op de aankondigingen van de vakbeurs MacWorld Expo in San Francisco, maakte Apple Macheads gek met raadselachtige teasers als 'Full speed ahead: Lust Factor Ten' en 'Where no PC Has Gone Before'. Apple topman Steve Jobs vervroegde zijn gebruikelijke nieuwjaarspresentatie met een dag, waardoor bezoekers van MacWorld 24 uur moeten wachten voordat (later vandaag) de beursvloer opengaat. The Joy Of Tech vatte de ondraaglijke spanning, in de wandelgangen beter bekend als iHype, treffend samen in de navolgende cartoon .

Vervolgens werd het, overigens buiten Apple's schuld om, toch nog een anticlimax. Uren voordat Jobs zijn keynote begon, waren op het web en in Nederlandse kiosken al edities van Time Magazine verkrijgbaar waar foto's en details te vinden waren over de nieuwe generatie iMacs: een halve bol met zwevend 15 inch LCD-scherm op een verstelbare hals. Geen 1 GHz Macs, geen iWalk, geen nieuwe versie van het nieuwe besturingssysteem MacOS X en ook geen overname van Danger, om maar een paar van de hardnekkige geruchten te noemen die de laatste dagen ronde deden. Het was in de ogen van veel Mac gebruikers een ietwat magere oogst.

Opvallend is de rol die 'rumor sites' hebben gespeeld bij de hype: de invloed van deze sites lijkt steeds belangrijker te worden. Hoewel ze vaak geruchten publiceren zonder ze te verifiëren, volgt het journaille de sites met argusogen.

De site die de afgelopen dagen de meeste aandacht trok was zonder twijfel SpyMac , dat overtuigende beelden liet zien van een Personal Digital Assistant genaamd iWalk. Nog steeds zijn Macheads het er niet over eens of de getoonde beelden, die volgens SpyMac op last van Apple moesten worden verwijderd, echt zijn of de meest bedrieglijke hoax sinds tijden. SpyMac ging in het verleden al eens de mist in met een zogenoemde 'mock up' van een PDA, maar heeft ook zaken onthuld die achteraf juist bleken te zijn. SpyMac keert deze week terug in een nieuwe gedaante en wil bronnen gaan betalen die betrouwbare informatie geven.

De iMac, die in de wandelgangen al iPot en iLamp wordt genoemd, is maar een van de vele gadgets die deze week zullen worden gelanceerd. In Las Vegas begint vandaag de Consumer Electronics Show (CES), de grootste beurs voor consumentenelektronica in de VS. Maar zeker is dat geen van de getoonde producten, terecht of onterecht, zoveel aandacht zal trekken als de iMac.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond