Deel dit artikel
-

Apple pakt uit met online diensten en eigen credit card

Zoals verwacht kondigde Apple vandaag zijn nieuwe videodiensten Apple TV+, Apple Channels en tijdschriftenkiosk Apple News + aan, naast een gamingdienst Arcade en een eigen virtuele credit card. Geen van de diensten is voorlopig in de Benelux verkrijgbaar.

De nieuwe videodienst Apple Channels, onderdeel van Apple TV, is in eerste instantie een abonnementsplatform. Net zoals bij Amazon kunnen (voorlopig alleen) Amerikanen via het platform met een enkele klik abonnementen op HBO, Showtime en Starz afsluiten voor 9,99 dollar per maand per kanaal. De nieuwe dienst wordt uitgerold in mei, in het najaar ook op de Mac en naar Smart TV’s op Samsung, LG, Sony en Vizio.

Via de nieuwe dienst Apple TV + gaat Apple ook eigen producties brengen. Onder meer Steven Spielberg, Oprah Winfrey, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Steve Carell kwamen hun projecten toelichten. Witherspoon en Aniston schitteren in een serie The Morning Show. Andere shows zijn Little America (Kumail Nanjiani en Emily V. Gordon), Amazing Stories (Spielberg), Little Voices (J.J. Abrams) en See (Steven Knight). Oprah Winfrey maakt documentaires over intimidatie op de werkvloer en een serie over mentale gezondheid. Apple TV + is dit najaar verkrijgbaar in honderd landen.

Een Netflix killer is de nieuwe Apple TV app nog lang niet. Apple zei in eerste instantie 1 miljard dollar te investeren in programma’s. Netflix trekt daar 8 miljard voor uit. De concurrentie op de markt voor videodienst is nu al stevig. De Prime Video-dienst van Amazon timmert al langer aan de weg. Walt Disney lanceert dit jaar zijn eigen streamingdienst, te beginnen in Nederland. AT&T werkt sinds de fusie met Time Warner aan een nieuwe streamingdienst rond betaalzender HBO.

Inmiddels zouTube zijn plannen voor eigen comedy- en dramaseries hebben geannuleerd. Susanne Daniels, sinds 2015 hoofd van het YouTube Originals-team, zou volgens ingewijden van Bloomberg al op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Arcade, een nieuw onderdeel van de App Store, biedt toegang tot een honderdtal exclusieve games. Die kunnen op de iPhone, iPad, Mac of Apple TV worden gespeeld, ook zonder internetverbinding. Abonnees kunnen op diverse apparaten verdergaan waar ze gebleven waren. Arcade is dit najaar beschikbaar in 150 landen, waaronder zo goed als zeker de Benelux.

Apple kondigde vandaag ook een soort Blendle aan, Apple News +, met op dit moment 300 tijdschriften. Naast tijdschriften zijn ook enkele grote kranten, zoals de L.A. Times en Wall Street Journal, vertegenwoordigd. Gebruikers betalen 9,99 dollar per maand. Adverteerders kunnen gebruikers niet volgen.

Vooralsnog is Apple News + alleen in Noord Amerika verkrijgbaar, waaronder Canada. Europa moet wachten tot het najaar, te beginnen met het Verenigd Koninkrijk.

Apple lanceerde vanavond ook een eigen credit card, genaamd Apple Card. Die kaart bestaat alleen virtueel, als onderdeel van Wallet. Alle uitgaven worden automatisch bijgehouden. Apple beloont het gebruik van de kaart met ‘echt geld’. Voor de credit card, die deze zomer wordt gelanceerd, wordt samengewerkt met handelsbank Goldman Sachs.

Apple Pay is in de VS voortaan ook te gebruiken voor openbaar vervoer, zo laat het Amerikaanse bedrijf weten.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Maarten Bennis - Bennis IT Solutions

Apple is nooit de eerste met vernieuwingen en wacht rustig af wat de concurrenten doen om dan vervolgens wel beslagen te ijs te komen met een geheel opnieuw doordacht product (rethinking). Net zo min als dat Apple geen eigen muziek produceert, zullen ze dat met video ook niet doen. Althans dat zou in lijn liggen met het verleden. Toch komt Apple nu ook met video content. Waarom? Ik denk om te laten zien hoe technologie en content hand in hand kunnen gaan en het geheel naar een hoger plan kunnen tillen. Netflix is niets anders dan Apple Music voor video. Apple zou Apple niet zijn als ze niet een paar stappen verder gaan dan wat het publiek verwacht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond