Deel dit artikel
-

Apple en uitgevers op de vingers getikt

Apple en vijf grote Amerikaanse uitgevers gaan vermoedelijk schikken met het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Zij zouden gesprekken hebben gevoerd over de prijs voor elektronische boeken.

Volgens de Wall Street Journal gaat het om Simon & Schuster Inc, Hachette Book Group, Pearson PLC’s Penguin Group, Macmillan en HarperCollins Publishers. Zij zouden begin 2010 gesprekken met Apple hebben gevoerd, zoals voormalig CEO Steve Jobs trouwens ook in de biografie van Walter Isaacson vertelde.

Traditioneel leveren Amerikaanse uitgevers fysieke boeken voor de helft van de winkelprijs aan retailers. Retailers mogen dan zelf de verkoopprijs bepalen. De VS kennen geen Wet op de Vaste Boekenprijs, zoals Nederland. Het was vooral Amazon dat met prijzen ver onder de adviesverkoopprijs dook om gebruikers te bewegen boeken op zijn Kindle e-readers te lezen.

De vijf uitgeverijen wilden niet dat Apple hetzelfde zou gaan doen. Die had immers in hun ogen ook tamelijk eenzijdig de prijzen voor muziek voor iTunes bepaald. Apple stelde voor dat de uitgevers zelf hun prijs zouden bepalen, op voorwaarden dat die boeken dan elders niet goedkoper verkrijgbaar zijn. De uitgevers zouden vervolgens met Amazon hebben onderhandeld over een gelijksoortig model.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie vindt dat Apple en de uitgevers hiermee de antimededingswetgeving hebben overtreden. Zij mogen geen onderlinge afspraken maken. De uitgevers ontkennen dat zij specifieke prijsafspraken hebben gemaakt. Volgens The Wall Street Journal zouden enkele van de uitgevers een schikking willen treffen om een rechtszaak te ontlopen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond