Deel dit artikel
-

Auteurs en uitgevers uiten onvrede over Buma

De bij Buma/Stemra aangesloten partijen betichten de auteursrechtenorganisatie van een gebrek aan transparantie. Het systeem dat de beschermde content automatisch moet herkennen zou niet werken.

Auteurs en uitgevers verstuurden in oktober een brandbief aan Buma. Deze brief is nu in het bezit van het Financieele Dagblad. In het epistel verwijten de briefschrijvers de directie niet alleen een gebrek aan transparantie, maar zou er ook sprake zijn van bureaucratie. De bedragen die op rekening van de aangesloten partijen bijgeschreven zouden moeten worden zouden niet of veel te laat komen.

Zo stelt de directeur van Massive Music, Hans Brouwer, dat zijn bedrijf 30 tot 40 procent van de te ontvangen vergoedingen niet heeft mogen ontvangen. Dit zou komen omdat het systeem waarmee de beschermde content automatisch herkent moet worden, niet goed werkt.

De prijzen voor embedded muziekwerken die Buma/Stemra onlangs bekend maakte, kwamen ook al onder vuur te liggen.  Van een eerdere toezegging dat secundaire openbaarmakers zoals weblogs en profielpagina’s op Hyves hiervoor niet hoefden te betalen, kwam niks terecht. Na flink wat ophef en Kamervragen werd deze beslissing weer teruggedraaid.

De muziekrechtenorganisatie maakte al enige tijd geleden bekend de huidige digitale licenties de deur uit te doen en introduceerde toen nieuwe, op techniek gebaseerd licenties. Met de veranderende technologieën moeten muziekrechten op andere wijze worden geëxploiteerd. Hiervoor werd de structuur van nieuwe licenties in het leven geroepen.

Voor het plaatsen embedded content, op commerciële sites, wordt, zo is nu bekend, 130 euro in rekening gebracht bij 6 embedded files. Voor meer video’s betaald de gebruiker hogere, andere tarieven. Het is nog maar de vraag of embedden überhaupt  inbreuk op auteursrechten oplevert.

Deel dit bericht

3 Reacties

klaas

Dit is dus de reden dat ze die embed vergoeding voor particulieren zo snel lieten vallen. De Buma staat onder druk van alle kanten. Consumenten, uitgevers maar ook hun eigen achterban. Het juridisch gevecht van de embed vergoeding kunnen ze er nu echt niet bij hebben.

Michel H

@Klaas:Mooi zo, want die consumentenvergoeding voor embedden was allang niet meer ter sprake. Dat is volgens mij puur door alle commotie geroepen in de hoop de grote proteststorm af te zwakken. Dat leek ze nog even te lukken ook, maar ik ben blij dit verhaal te lezen.

Willum

Dan heb je bijna hetzelfde artikel als tweakers.nl en dan krijg je er nog zoveel taalfouten in… Hoe dan ook, BUMA blijft een achterlijk achterhaalde organisatie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond