Deel dit artikel
-

‘Auto-industrie wordt miljardenmarkt Google’

De auto-industrie kan zich in de komende jaren voor Google ontwikkelen tot een enorme miljardenindustrie, aldus een analist Industriële Innovatie.

Tasha Keeny van ARM Invest rekent voor dat Amerikanen jaarlijks ruim tweeduizend miljard dollar uitgeven aan vervoerskosten per auto. De prijs ligt rond de zeventig cent per mijl. Keeny acht het niet onmogelijk dat Google-technologie voor gedeelde elektrische zelfrijdende auto’s dat prijskaartje terugbrengt naar 25 cent per mijl.

Dat levert Google in 2020 bij een marktaandeel van zestig procent omgerekend een markt van 450 miljard dollar op. Hoe en hoeveel het technologiebedrijf daaraan zou verdienen, houdt de onderzoekster buiten beschouwing.

Het rapport van de analist Industriële Innovatie gaat ervan uit dat Google blijft doorinvesteren in ‘autodrones’.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Een cruciaal onderdeel bij deze technologische ontwikkeling is niet de auto zelf, maar de kaartentechnologie waarmee het voertuig zich door het verkeer loodst. Hier zouden Google en Nokia HERE op dit moment de beste kaarten hebben.

Op de autobeurs in Genève werd vorige week al duidelijk dat de top van ’s werelds grootste autofabrikanten er serieus rekening mee houdt Google en ook Apple over een paar jaar grote relevante marktspelers zijn geworden. Zij ontberen de tunnelvisie van gevestigde partijen, beschikken over geavanceerde technologie, hebben (ook) goede banden met lokale regelgevers en hebben diepe zakken.

Overigens zal nog moeten blijken of de internetbedrijven concurrenten worden op de automarkt of leveranciers. Het tweede ligt voor de hand, omdat het fabriceren en vermarkten van voertuigen tot de kernactiviteiten van de gevestigde partijen behoort.

Overheden in verscheidene landen, waaronder Nederland, passen hun regelgeving aan om openbare testen met autodrones mogelijk te maken.

Foto: deboni (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond