Deel dit artikel
-

Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bekijkt praktische gevolgen uitspraak privacyschild

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat binnen de European Data Protection Board (EDPB) bekijken wat de praktische gevolgen zijn van de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) ten aanzien van EU-VS privacy shield. Organisaties in de EU mogen op grond van de uitspraak geen persoonsgegevens aan de Verenigde Staten (VS) doorgeven.

Volgens het Hof bieden modelcontracten daarentegen nog wél een geldige grondslag voor doorgifte van gegevens naar de VS.

In de VS bestaat geen algemene wetgeving voor de bescherming van persoonsgegevens. De VS hebben daarom geen passend beschermingsniveau, dat wil zeggen: vergelijkbaar met het niveau in de EU.

Het Hof van Justitie stelt dat het privacy shield onvoldoende bescherming kan garanderen. Dat komt omdat, op grond van de Amerikaanse wetgeving, de inlichtingen- en veiligheidsdiensten daar het recht hebben om gegevens van EU-burgers in te zien en te gebruiken.

Dit is niet beperkt tot strikt noodzakelijk gegevens, zoals in de EU. In de praktijk betekent dit dat de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten ongericht en op grote schaal gegevens van EU-burgers mogen verwerken.

Na deze uitspraak is de Europese Commissie aan zet om een nieuwe regeling op te zetten voor de doorgifte van gegevens van de EU naar de VS.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond