Deel dit artikel
-

Autoriteit Persoonsgegevens kiest digitale focus

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kiest drie interessegebieden die de komende jaren wat het toezichtwerk betreft extra nadruk krijgen: datahandel, digitale overheid en artificiële intelligentie en algoritmes.

“Extra nadruk op deze thema’s is nodig om de bescherming van persoonsgegevens in Nederland te borgen. Misbruik of onverantwoordelijk gebruik van persoonsgegevens kan bijvoorbeeld leiden tot foutieve beslissingen, uitsluiting van mensen en discriminatie”, zo legt de toezichthouder uit.

Bij het verzamelen van en handelen in data gaat het niet enkel om zaken als NAW, e-mailadressen of mobiele nummers. Naarmate meer huishoudelijke apparatuur op internet raakt aangesloten gaat het ook om fabrikanten die traditioneel minder bekwaam zijn in het verzamelen, vastleggen en gebruiken van gegevens die hun klanten genereren. Connected magnetronovens, rookmelders en thermostaten zijn slechts drie simpele voorbeelden.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen constateert naast de toename van datagrazerij ook een toename van privacybewustzijn. Het is niet duidelijk hoe zich daar weerspiegelt in gedrag.

Foto: Brian Evans (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond