Deel dit artikel
-

Baas Cambridge Analytica geschorst

Alexander Nix, de CEO van het bedrijf dat in opspraak is gekomen na misbruik van persoonsgegevens van tientallen miljoenen Facebook gebruikers, is geschorst. Directe aanleiding zijn de onthullingen van Channel 4 News.

Nix is in verlegenheid gebracht nadat hij in een undercover-onderzoeksdocumentaire sprak over de inzet van steekpenningen, voormalige spionnen, nagemaakte identiteitsbewijzen en prostituees om de verkiezingen te beïnvloeden. De opnamen werden gemaakt tussen november 2017 en januari 2018.

Het Britse Cambridge Analytica kreeg enkele jaren terug de gegevens van 50 miljoen Amerikaanse Facebookgebruikers in handen om die voor de verkiezingscampagne van Donald Trump te gebruiken. Aan de hand van gebruikersprofielen kregen gebruikers zeer gerichte advertenties te zien ten behoeve van de campagnes van Trump en de Britse politieke partij UKIP over de Brexit.

Het bestuur van het bedrijf heeft inmiddels een onafhankelijk onderzoek gelast.

Een commissie van het Britse Lagerhuis wil nu dat Facebook-topman Mark Zuckerberg komt getuigen over het gebruik van privégegevens. Het Amerikaanse Congres had daarop al eerder aangedrongen.

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) gaat onderzoeken of Facebook de privacywetgeving heeft overtreden. Als dat het geval is, wordt de positie van CEO en oprichter Zuckerberg onhoudbaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond