Deel dit artikel
-

Banken lanceren gezamenlijk systeem voor digitale rekeningen

ING, ABN AMRO en Rabobank zijn een campagne gestart om consumenten te laten overstappen van papieren acceptgiro’s naar digitale rekeningen. Dat maakten ze bekend bij het NOS Journaal.

Onder de noemer FiNBOX kunnen consumenten via internetbankieren van ING, ABN AMRO en Rabobank rekeningen digitaal ontvangen en betalen, waarmee bedrijven en banken aanzienlijke kosten kunnen besparen.

Van de 222 miljoen verstuurde papieren acceptgiro’s vorig jaar, werd al 75 procent via het internetbankieren betaald. Daarbij worden bedrag, rekeningnummer en betalingskenmerk handmatig overgetikt. Straks moeten consumenten dat met een druk op de knop kunnen regelen.

Systemen om nota’s digitaal te ontvangen bestonden al, bij ING heette deze dienst bijvoorbeeld Digitale Nota’s, maar er werd te weinig gebruik van gemaakt. Slechts 300.000 mensen gebruiken digitale rekeningen.

De consument kan via de internetbankiersite van zijn bank per bedrijf of organisatie aangeven dat hij voortaan rekeningen via de FiNBOX wil krijgen. Vanaf dan krijgt men geen acceptgiro meer, maar een melding op zijn internetbankiersite als er een rekening is verstuurd. Rekeningen worden zeven jaar bewaard.

Op dit moment zijn 176 bedrijven en organisaties aangesloten bij FiNBOX.

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft FiNBOX dit najaar als Benelux merk en beeldmerk gedeponeerd, wat erop wijst dat op termijn ook andere banken zullen aansluiten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Harry Dillema

Ik heb nog een idee waamee banken geld kunnen besparen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond