Deel dit artikel
-

Battle: DJI Phantom 3 Pro vs. 3DR Solo

De nieuwste generatie drones is slim. Je hoeft geen kundig piloot meer te zijn om er eentje te kunnen vliegen. Ze kunnen je zelfs volgen of vooringestelde patronen afleggen. De 3DR Solo en de Phantom 3 Pro zijn momenteel de toppers in hun segment en net nieuw op de markt. Tijd voor een vergelijking.

De 3DR is een soort van luchtcomputer met twee 1 GHz Linuxen aan boord. Besturing verloopt via een controller en met de bijbehorende app zijn kan je de Solo autonoom zijn werk laten doen. Samen met een gimbal (stabilisator) blijft het beeld prima stabiel en de meeste functies zijn op afstand via je GoPro te bedienen.

Vooral voor professioneel gebruik is de 3DR handig: ingestelde vliegroutes voert hij zelfstandig uit. Ook als een shoot over moet. Wil je jezelf volgen, zet dan de Selfie-modus aan en de Solo volgt je waar je gaat. Niet standaard inbegrepen: een GoPro, deze dien jezelf aan te schaffen.

In de volgende video kun je al deze ‘smart shots’ terugzien:

De DJI Phantom 3 Pro is van Chinese makelij en probeert de concurrentie continu een stapje voor te zijn. Zo ook met de net geïntroduceerde Phantom 3 Pro, momenteel het populairste consumenten-dronemodel, waarbij alles is geïntegreerd. Van een 4K-camera tot de gimbal, deze hangen standaard onder het ‘witte spook’.

De 4K-beelden van de Phantom zijn haarscherp en hebben een filmische look. De DJI presteert ook erg goed in slechte lichtomstandigheden en de gimbal doet z’n werk zo goed dat je vergeet dat er vanuit de lucht via een klein helicoptertje is gefilmd. Kenmerken en truukjes die de 3DR ook biedt.

De opnames die je kunt maken met de Phantom Pro 3 liegen er niet om. In dit filmpje kun je ‘gewoon’ wat rechtstreekse opnames bekijken zonder allerlei bewerkingen:

Conclusie

Wat betreft prijs en mogelijkheden doen beide drones onder de streep nauwelijks voor elkaar onder: bij de 3DR moet je zelf nog wat spullen kopen, waar de ander het gewoon meelevert. Wel zo handig. Maar niet alleen daarom gaat onze voorkeur uit naar de Phantom. De afstand tussen de drone en de controller kan namelijk oplopen tot wel twee kilometer. En dan nog heb je een videoverbinding van 10Mbps. Dat doet de Solo hem niet na. Komt daarbij dat het videoresultaat van de Phantom 3 Pro ook nog eens prachtig is en daarmee is  voor ons de keuze wel gemaakt.

Specificaties

3DR Solo Smart Drone
Lengte diagonaal: 46cm
Gewicht: 1800 g (incl. GoPro)
Vluchttijd (volle batterij): 25 minuten
Maximale snelheid: 88 km p/u
Maximale afstand tot controller: 800 mtr
Prijs: 999 euro (exclusief GoPro)

DJI Phantom 3 Pro
Lengte diagonaal: 35 cm
Gewicht: 1280 g
Vluchttijd (volle batterij): 23 minuten
Maximale snelheid: 57 km/u
Maximale afstand tot controller: 2000 mtr
Prijs: 1399 euro (incl. 4K-camera)

*Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#143)

Deel dit bericht

3 Reacties

sander

1800 en 1280 kg is wel een beetje zwaar voor deze leuke gadgets.. klopt dat wel?

DIngus McGee

Anytime I see “Solo vs Phantom” I know the people don’t know what they are talking about. Stop comparing them, and understand they are both great entries in the emerging technology of drones

Sander van der Heide

@sander, heel goed gezien, dat klopt natuurlijk niet, ik heb het aangepast, bedankt!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond