Deel dit artikel
-

BBC ‘legaliseert’ videoruil via BitTorrent

BBC Worldwide, de internationaal opererende tak van de Engelse publieke omroep, gaat honderden afleveringen van series als 'Doctor Who', 'Fawlty Towers' en 'Keeping Up Appearances' via BitTorrent aanbieden.

Daartoe heeft het Engelse bedrijf een overeenkomst getekend met technologiebedrijf Azureus. Azureus is bekend van de gelijknamige BitTorrent-software, een programma om grote bestanden te down- en uploaden. De afleveringen zullen vanaf volgend jaar via Azureus' distributieplatform Zudeo.com worden aangeboden. De video's zijn tegen ongeautoriseerde kijkers en verspreiders beveiligd middels antidiefstaltechnologie (DRM).

Vooralsnog zijn de BBC-series enkel in de VS te koop. Prijzen zijn niet bekend gemaakt.

BBC, het eerste schaap 

Net als het bedrijf BitTorrent, bedenker van de gelijknamige distributietechnologie, ontwikkelde Azureus afgelopen jaar een portaalsite die als centraal 'afhaalpunt' moet fungeren voor consumenten. Op BitTorrent.com kunnen internetters legaal spellen, trailers en volledige films downloaden. Bovendien kunnen videoproducenten de site gebruiken als vehikel om hun nieuwe werken snel onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Azureus ontwikkelde Zudeo.com om dezelfde reden, met het verschil dat de site enkel hoogwaardig gefilmde video's wil huisvesten.

BBC Worldwide is de eerste partner van naam die Azureus aan zich bindt. Het bedrijf zegt in de eerste weken van 2007 meer samenwerkingen bekend te zullen maken met bekende uitgevers. 

Tientallen miljoenen potentiële kijkers

Sitebeheerders kunnen vanaf hun eigen site linken naar .torrent-bestanden op BitTorrent.com en Zudeo.com om lezers van hun uitgave kijktips te geven. Internetters die een videoproductie bekeken hebben, kunnen via de Zudeo-software geschreven reacties publiceren, een cijfer voor de kwaliteit geven en kijktips aan vrienden en bekenden sturen.

Azureus' BitTorrent-software is, volgens de BBC, meer dan 130 miljoen keer gedownload.

Smet valt van p2p

De BitTorrent-technologie krijgt van de media-industrie steeds meer erkenning als legitiem distributievehikel voor grote videobestanden. In de zomer van 2007 bespraken deelnemers aan de Europese omroeporganisatie EBU de technologie. De Nederlandse publieke omroep gaat verder dan spreken en werkt aan distributieproeven met het wetenschappelijk gefundeerde BitTorrent-programma Tribler.

In de Verenigde Staten sloot het bedrijf BitTorrent eind november 2006 distributiecontracten met tv- en filmbedrijven als 20th Century Fox, Lionsgate, MTV Networks en Paramount Pictures. Warner Brothers had al een samenwerking met het bedrijf. De aangesloten uitgevers verhuren en verkopen hun mediaproducties via de portaalsite.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond