Deel dit artikel
-

Belastingonderzoek naar Amazon

Belastingdiensten in verschillende landen zijn een onderzoek gestart naar Amazon. Zo zou het bedrijf in Engeland zeker een jaar lang geen cent belasting hebben betaald.

Het bedrijf maakte het onderzoek zelf bekend in opgaven aan de Amerikaanse beurshond SEC. Daarin staat er onderzoeken gaande zijn dan wel zijn aangekondigd in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Japan en Luxemburg.

Amazon had zijn Europese hoofdkantoor lange tijd in Engeland, maar verhuisde in 2006 naar het belastingparadijs Luxemburg.

In Engeland zou Amazon in 2010 2,8 miljard pond omzet hebben gedraaid en 125 miljoen pond winst hebben gemaakt, goed voor een belastingaanslag van 35 miljoen pond.

De verhuizing naar Luxemburg had nog een voordeel: de btw op boeken is 3 procent in plaats van 20 procent in Engeland.

Overigens wist ook Google de Britse belastingdienst te ontlopen via een Iers hoofdkantoor. Daar betalen bedrijven de helft van wat ze in Engeland moeten betalen. In Engeland zou Google maar 5 miljoen pond aan belastingen hebben afgedragen op een Britse omzet van 2,1 miljard pond. Ook Facebook heeft zich om die reden in Dublin gevestigd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Hans Offringa

U meldt dat de BTW op boeken in Engeland 20% is. Dat is onjuist. Het is 0% en dat is een van de redenen dat Amazon daar lange tijd zat. Check op: http://www.hmrc.gov.uk/vat/forms-rates/rates/goods-services.htm#7

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond