Deel dit artikel
-

Belastingontwijking Google leverde Nederland ruim 25 miljoen euro op

Google sluisde in acht jaar tijd 128 miljard euro via een Nederlands dochterbedrijf naar belastingparadijs Bermuda. Dat leverde de Nederlandse Belastingdienst tussen 2012 en 2019 ruim 25 miljoen euro op. Dat blijkt uit het laatst gepubliceerde jaarverslag van het Nederlandse dochterbedrijf, waaruit de NOS citeert.

De belastingconstructie had voornamelijk betrekking op de verwerking royalties, oftewel vergoedingen voor het gebruik van het intellectueel eigendom van Google.

Via een dochterbedrijf uit Ierland en eentje uit Singapore kwamen die vergoedingen in Nederland terecht bij Google Netherlands Holdings B.V. Het Nederlandse bedrijf maakte de miljarden vervolgens over naar een bedrijf in Bermuda.

Als dat geld direct naar de VS was gegaan dan had het bedrijf daar maximaal 38 miljard euro belasting moeten betalen, heeft de NOS berekend op basis van de belastingtarieven die daar destijds golden.

Belastingontwijking is niet illegaal, maar de afgelopen jaren is de druk op multinationals om er mee te stoppen wel steeds groter geworden.

Google is vorig jaar gestopt met de constructie.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond