Deel dit artikel
-

Beleggers bestraffen kwartaalcijfers Nokia

Bijna tien procent verloor het aandeel Nokia in Helsinki aan waarde kort nadat de Finnen de kwartaalcijfers publiceerden.

Een kwart minder telefoons verkocht, een bijbehorende omzetdaling van 32 procent en een negatief bedrijfsresultaat. Topman Stephen Elop probeert bij de toelichting van de cijfers nog een positief voorland te schetsen, maar beleggers tuinen er niet meer in.

Beleggers bestraffen de nog steeds tegenvallende resultaten weer door hun stukken van de hand te doen. Dat leidde tot een koersdaling van tegen de tien procent. Een aandeel Nokia kostte een jaar geleden 3,03 euro, vandaag ongeveer 2,39 euro.

Het bedrijfsonderdeel dat telecomnetwerken verkoopt, noteerde met een omzetafname van vijf procent een ‘kleine’ daling. Dat onderdeel is goed voor de ene helft van de verkopen. De handel in feature phones en smartphones is de andere helft. En dat is de hoek waar de klappen vallen.

De gemiddelde verkoopprijs per smartphones steeg 34 procent tot 191 euro. En de afzet van de Lumiatoestellen nam met 27 procent toe tot 5,6 miljoen. Elop verwacht dat hij dit kwartaal eens minstens zo grote groei kan realiseren. Dat staat echter in geen verhouding tot bijvoorbeeld de 1,5 miljoen Androidtoestellen die per dag worden geactiveerd. En een grote impact op de resultaten heeft de Lumialijn niet.

Onderstaande afzet- en omzetcijfers laten zien dat de consument afscheid neemt van Nokia:

Foto: Vernieman (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond