Deel dit artikel
-

België akkoord over nieuwe mobiele speler

De Belgische federale regering gaat akkoord met de komst van een vierde mobiele speler. Daarvoor worden dan ook extra frequenties gereserveerd.

Eind volgend jaar worden frequenties voor een periode van twintig jaar geveild. Naast de bestaande frequenties (900 MHz , 1800 MHz, 2100 MHz) zullen ook drie nieuwe frequenties worden geveild (700 MHz, 1400 Mhz, 3600 MHz), voornamelijk voor het gebruik van 5G vanaf 2020. Een gedeelte van dat spectrum is voorbehouden aan de nieuwkomer.

Voorwaarde is uiteraard dat deze nieuwe speler een eigen netwerk optuigt. Pas na acht jaar moet de telecomspeler een dekking van 99.8 procent kunnen aanbieden. Vooral Proximus heeft daar moeite mee, want de nieuwkomer zal dan de eerste jaren het bestaande netwerk moeten gebruiken. Dat kan leiden tot verminderde kwaliteit. ‘Een typische reactie van een speler die niet enthousiast is dat er een nieuwe concurrent opduikt,’ schampert minister Alexander De Croo (Open Vld).

De vierde speler mag behalve met Proximus ook concurreren met Orange en Telenet. Die laatste is eigenaar van Base, ooit van KPN. Als inspiratie verwijst de regering naar Nederland, waar Tele2 heeft gezorgd voor een prijsdruk. Saillant detail is dat Tele2 vermoedelijk opgaat in T-Mobile.

Het zal in ieder geval geen klein bedrijf kunnen zijn dat de Belgische markt betreedt. Links en rechts wordt de naam van het Franse Iliad genoemd. Dat bedrijf is al in 35 landen actief. Ooit heeft Iliad geboden op een belang in de Amerikaanse tak van T-Mobile. Dat bod werd uiteindelijk ingetrokken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond