België opent aanval op phishingmails

Het Centrum voor Cybersecurity België, dat onder premier Charles Michel (MR) valt, start een groot offensief tegen phishingmails.

Phishingmails zijn volgens het centrum cruciaal voor de bijna 10.000 internetfraudes die elk jaar plaatsvinden in Belgie, van onlinebankingfraudes, ransomware die computers gijzelt tot de zware hacks.

De overheid gaat daarom alle webadressen (URL’s) verzamelen die in de mails worden gebruikt. Er is een website opgericht waar die links verzameld en gemeld kunnen worden. Het Centrum voor Cybersecurity zal alle doorgegeven links vervolgens zo snel mogelijk laten screenen door een IT-bedrijf, waarna ze kunnen worden geblokkeerd.

Nog dit jaar zullen ook gewone internetgebruikers phishingmails kunnen doorsturen naar de overheid om die te laten screenen. Daarvoor komt er een speciaal mailadres, vertelt de topman van het Centrum voor Cybersecurity, Miguel De Bruycker. Het centrum zal niet alleen webadressen, maar ook alle bijlagen in phishingmails verzamelen, analyseren en doorgeven aan de antivirusprogramma’s.

De Belgische politie roept bedrijven die door de WannaCry-ransomware zijn getroffen om aangifte te doen. In België zijn zes getroffen bedrijven bekend van de WannaCry-ransomware. In april lanceerde de Belgische Computer Crime Unit al een campagne rond ransomware.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug