Belgisch e-commerce krimpt 10% tot 10,3 miljard euro

De Belg kocht in 2020 rond de dertig procent meer aan fysieke producten bij webwinkels, maar de handel in diensten stortte door het coronavirus finaal in. Dat leidt ertoe dat de e-commerceomzet vorig jaar met tien procent daalde tot 10,3 miljard euro.
De handel in producten steeg tot een totaal van 7,5 miljard euro. De omzet met digitale diensten, zoals de verkoop van reizen en toegangsbewijzen, ging van 6,2 miljard naar 2,8 miljard euro.
Dit maakte BeCommerce vanochtend bekend, de Belgische belangenorganisaties voor verkopers op afstand. Het presenteerde zojuist zijn BeCommerce Market Monitor, een onderzoek uitgevoerd door GfK met de steun van PostNL en de Nationale Loterij.
“2020 was het jaar dat de Belg e-commerce definitief leerde kennen”, ziet Sofie Geeroms, managing director van BeCommerce. “200.000 mensen vonden voor het eerst hun weg naar een webwinkel in het coronajaar, goed voor een stijging van twee procent. Voornamelijk het gemak van thuislevering, ook voor bijvoorbeeld zware huishoudproducten, heeft de Belg door de coronacrisis kunnen ontdekken.”
Gemiddeld kocht de Belg zo’n vijftien keer online, goed voor een totaal van 126,8 miljoen aankopen online of een stijging van twaalf procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Waar de gemiddelde aankoop vorig jaar nog 102 euro kostte, zakte die dit jaar echter wel tot 81 euro. Dit komt enerzijds door het grotendeels wegvallen van de travelmarkt. Anderzijds gaat een oplopende frequentie van online aankopen vaak gepaard met een afnemend gemiddeld aankoopbedrag. Men koopt vaker, maar wel tegen kleinere bedragen.
Uit een ander actueel onderzoek blijkt het aantal webwinkels in België afgelopen jaar met twintigduizend is gegroeid tot een kleine vijftigduizend, een ruimte verdubbeling.
Foto: Jirka Matousek (cc)
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond