Deel dit artikel
-

Belgische uitgevers eisen 49 miljoen van Google

Copiepresse, de organisatie van Frans- en Duitstalige uitgevers, eist van Google een schadevergoeding van 49 miljoen euro vanwege het illegaal opnemen van koppen en eerste alinea’s in Google News Belgique en de gewone Google index.

In september komt deze eis voor een rechtbank in Brussel. Om te beginnen eist Copiepresse een betaling van onmiddellijk vier miljoen euro, aldus AP. Copiepresse is de enige collectieve rechtenorganisatie ter wereld die zich, met succes, heeft verzet tegen Google-indexering en publicatie.

Copiepresse won de eerste rechtszaak tegen Google eind 2006, maar Google was niet goed op de hoogte en bood geen verweer. in beroep verloor Google echter wederom. Ze moest alle links en de koppen en intro’s van berichten verwijderen en Copiepresse een schadevergoeding betalen van 20.000 euro per dag bij het in gebreke blijven. Dat gold ook met terugwerkende kracht voor de periode waarin Google reeds geïndexeerd had.

Google wilde nog niet reageren omdat ze de dagvaarding nog niet had gezien. De algemeen secretaris van Copiepresse, Margaret Boribon, was nog niet voor een uitleg bereikbaar.

De Vlaamse Google News bevat enkele krantentitels, maar de Waalse Google News niet. Toch put de laatste uit meer bronnen daar ook kranten uit Frankrijk en Canada zijn geïndexeerd. Dit beperkt de kracht van de dienst. Google probeert te scheiden naar Frans- en Nederlandstalig op grond van IP-herkenning en cookies. Schakelen tussen de twee talen is voor de internetter moeizaam.

De chef van de Vlaamse Dagbladpers in Brussel, Alex Fordyn, vindt het juridisch wapengekletter van zijn Franstalige landgenoten te ver gaan: "Toen Google News begin 2006 begon in België hebben we direct bezwaar aangetekend en zijn onderhandelingen begonnen. Die resulteerden in een generieke opt-out. Daarna is Google met de uitgevers gaan onderhandelen."

Dat heeft ondermeer geresulteerd in een overeenkomst tussen Google en de Persgroep, gevestigd in Kobbegem bij Brussel. De groep is hier bekend als uitgever van Het Parool en in België uitgever van De Morgen, Het Laatste Nieuws en de zakenkranten De Tijd en L’Echo. De drie Nederlandstalige kranten in België blijken te worden geïndexeerd door Google News, evenals uiteraard Het Parool, maar L’Echo niet in de Waalse variant.

Fordyn: "Ik kan me niet voorstellen dat De Persgroep geld beurt van Google, want in onderhandelingen met ons is Google heel duidelijk geweest: We betalen niet, no way. U kunt de boom in met uw claims. Ze betalen zeker niet voor de Franstalige kranten en magazines."

Dus het blijft bij de boete. In Nederland is het hetzelfde laken een pak, valt op te maken uit de woorden van Cees Spaan, directeur van de dagbladuitgevers NDP in het Nederlands Uitgeversverbond in Amsterdam: "We zijn nog steeds in gesprek, maar het verloopt buitengewoon stroef. We zijn nog steeds de mening toegedaan dat Google moet betalen voor de rechten die ze schendt."

Spaan en Fordyn wijzen op het Automated Content Access Protocol (Acap dat de mondiale uitgeversbond Wan heeft uitgevaardigd. Dit houdt in dat derden niet zomaar de online databanken van de uitgevers mogen betreden om daar content op te halen, hoe gering en van welke aard dan ook.

Dergelijke partijen, Google voorop, moeten daarvoor met de uitgever een overeenkomst sluiten. In zo’n overeenkomst moet een vergoeding worden afgesproken.

Op de overeenkomst is flinke kritiek gekomen en de Wan is zo vriendelijk geweest om die op een rijtje te zetten, met de antwoorden. Ze verweert zich ondermeer tegen de aantijging dat ze zich gedraagt als een dinosaurus die van internet bitter weinig heeft begrepen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond