Betaalgarantie voor b-to-b transacties

Start-up eCredible is begonnen met een online betaalgarantie- en kredietmanagementsysteem voor verkopende b-to-b partijen op het Internet. Het bedrijf ziet een grote markt liggen voor haar services. ECredible noemt kredietrisico als een van de belangrijkste barrieres voor online b-to-b handel. Het bedrijf is opgericht door NCM , IBM en McKinsey & Company .
eCredible haalt onderzoeksresultaten aan van Forrester Research om het belang van haar services te onderstrepen. Forrester stelt dat online marktplaatsen geintegreerde b-to-b transactiefaciliteiten nodig hebben en verwacht dat de globale electronische marktplaatsen een volume kunnen bereiken van 2,7 biljoen dollar in 2004.
Gerard van der Stelt, CEO van NCM legt uit wat de reden is voor het opstarten van eCredible: 'NCM heeft 75 jaar ervaring in credit risk management. We hebben de afgelopen jaren kunnen zien dat b-to-b e-commerce een toenemende vraag naar online credit risk oplossingen inhoudt. Daarom hebben we besloten onze offline ervaring uit te breiden naar een online omgeving door een nieuw bedrijf op te starten: eCredible.'
Gil Grossman, één van de oprichters en CEO van eCredible, vertelt dat het bedrijf zal profiteren van haar technologische middelen en know-how op het gebied van credit risk management om de globale standaard te worden. Het kernaanbod van eCredible bestaat uit twee delen: Credit Management Services (CMS) en de eCredible Payment Guarantee (ePG). Het belangrijkste onderdeel van de CMS is het zogenaamde Credit Certificate, een digitaal certificaat dat wordt uitgereikt aan de bestaande klanten of prospects van de verkoper.
Dit certificaat bewijst de authenticiteit van de kopende partij.
Grossman: 'Veel leveranciers zijn bang om op krediet te leveren, omdat er risico's aan verbonden zijn. Met ons systeem is dat niet aan de orde en dat is belangrijk, want leverancierskrediet is essentieel voor de groei van industrieen.'
Kopers wordt een bestedingslimiet opgelegd. Deze limiet wordt gebaseerd op data van zowel de koper als hun creditcardmaatschappij(en) en de beoordeling van eCredible. De uitgaven van kopers wordt gemonitord, zodat altijd duidelijk is of zij nog transacties kunnen betalen of niet. Aan hun worden geen kosten gerekend. Kopers die echter niet aangesloten zijn bij een klant (online markt) van eCredible, betalen tot een paar honderd euro (afhankelijk van de kredietlimiet) voor het Credit Certificate, waarmee ze gebruik kunnen
gaan maken van de kredietservices.
ECredible garandeert dat de verkoper altijd zijn geld krijgt, maar wat is nou het wezenlijke verschil tussen de kredietmanagement service van eCredible en een reguliere creditcard transactie? Grossman: 'Op zich is er niet zoveel verschil, behalve dat wij werken met enorme kredieten en dat wij veel lagere commissiekosten rekenen.' Hoe laag precies wil Grossman niet kwijt, maar hij geeft aan dat de provisie over het algemeen minder dan één procent bedraagt. Dat is toch beduidend lager dan de gemiddelde 2,1 procent die creditcardmaatschappijen doorrekenen aan hun klanten, voegt hij toe.
ECredible zit vanaf begin juli 2000 in de Pilotfase van het project. De eerste klanten zijn marktplaatsen die bedrijven in de chemicalien, technologie en designindustrie bedienen. Volgens Grossman is nu al gebleken dat de transactiekosten met eCredible drastisch verlaagd kunnen worden: 'We hebben transactiekosten van 500 dollar gereduceerd tot 10 dollar. In bijvoorbeeld de chemiesector gaat het vaak om transporten met een waarde van tienduizenden dollars en dan is 500 dollar voor de transactie niet extreem.'
ECredible richt zich in beginsel op de Europese en Amerikaanse markt. De eerste sites zullen vanaf augustus operationeel worden. In de toekomst gaat eCredible meer services aanbieden, waaronder invoicing en financing. Het bedrijf is over het laatste met een aantal grote financiele instellingen in vergevorderd overleg, aldus Grossman.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Jeroen van Velzen
We mogen hopen dat NCM het belang van open standaarden inziet in het gebruik van digitale certificaten, zeker in eB2B, waar open marktplaatsen thans de drijvende kracht zijn. Vrees dat we weer met 35 verschillende certificaten worden opgescheept. Tevens is het (nog) vreemd dat in de financiele wereld elke partij de vraag naar krediet (in een 1-to-many relatie) tracht te dekken terwijl de rest van de netmarkets voor diensten/producten op meer transparante vraag en aanbod structuren gebaseerd worden. De vraag naar het managen van een kredietrisico zou op haar beurt ook weer in een marktplaats kunnen geschieden. Het aansluiten bij een 'open' financieel Trust platform als Identrus zou dan ook geen slechte move zijn …