Deel dit artikel
-

Betaalplatform Payconiq samen met Luxemburgse Digicash

Betaalplatform Payconiq, tot nu toe onderdeel van ING, bundelt zijn krachten met Digicash Payments SA, het bedrijf achter de Luxemburgse mobiele betaaldienst Digicash. Het is een eerste stap op weg naar verzelfstandiging.

In feite wordt Digicash – niet te verwarren met de Amsterdamse pionier in microbetalingen uit de jaren negentig – overgenomen en komt er op termijn een gezamenlijk bedrijf dat zelfstandig van ING Bank zal opereren. De Belgische KBC is inmiddels al ingestapt, zegt CEO Duke Prins tegen Emerce.

Payconiq werd in 2014 bedacht in het ING innovatiecentrum in Amsterdam en daarna getest onder studenten in Leuven. KBC was daarbij de eerste Belgische partner.

Directe aanleiding is de nieuwe regelgeving die er vanaf 2018 toe leidt dat naast banken ook andere aanbieders van financiële diensten toegang kunnen krijgen tot betaalgegevens. Met een eigen product kunnen de banken de regie weer naar zich toetrekken.

In ons land is het platform nog niet zo bekend omdat de dienst al wel in België, maar nog niet in Nederland is gelanceerd. Dat wordt nu ‘na de zomer’, al kon Prins nog geen concrete datum noemen.

Het platform maakt mobiel betalen mogelijk door in één app alle manieren van betalen te ondersteunen – online in webwinkels, onderweg in winkels en onderling tussen gebruikers. Consumenten hoeven het IBAN-rekeningnummer van de begunstigde niet te kennen om een betaling te verrichten.

In België zijn inmiddels ruim 35.000 winkeliers aangesloten. Daar wordt Payconiq ondersteund door de banken Belfius, ING en KBC/CBC. In Nederland gaat het om ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS.

Digicash is een vergelijkbare dienst in Luxemburg. Met de overname ontstaat dus een echt Benelux platform, waarbij ook nog extra diensten kunnen worden aangeboden. “Digicash doet ook aan invoicing”, zegt Prins. “Daarbij kun je met je smartphone een papieren rekening scannen en wordt de betaling automatisch verwerkt. Het invoeren van gegevens is niet nodig.”

Met Digicash wordt ook een eerste concrete stap gezet naar verdere uitbreiding in Europa. Daar is niets vergelijkbaars, zegt Prins. “Als er al iets is wat op Payconiq lijkt, is het beperkt tot de nationale infrastructuur. Wij willen echt een internationale betaalapp in de markt zetten.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond