Deel dit artikel
-

Betalen met bankpas en smartphone vervangt ov-chipkaart

De ov-chipkaart verdwijnt mogelijk in 2023 als reizigers met hun mobiele telefoon of bankkaart kunnen betalen. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) denkt dat de nieuwe betaalmethoden goedkoper worden voor vervoerders.

De reiziger heeft de nieuwe betaalwijzen immers al op zak en hoeft er dus geen speciale ov-kaart voor aan te schaffen. Wel moeten de vervoerders het nog met elkaar eens zien te worden over het delen van informatie en inkomsten.

De nieuwe methode zou volgens Van Veldhoven – vanochtend geciteerd in De Telegraaf – ook kunnen worden gebruikt voor het betalen van parkeren, ov-fietsen, deelauto’s en (water)taxi’s.

Wel zal er eerst nog op uitgebreide schaal getest moeten worden. Een nieuwe betaalmethode voor het openbaar vervoer waarmee KPN en andere partijen hadden willen starten mislukte in 2018 jammerlijk. Het betaalsysteem bleek extreem lastig te installeren en werkte niet met de iPhone. Negen verschillende ICT-sytemen moesten worden gekoppeld om een succesvolle betaling te doen.

De proef heeft miljoenen euro’s gekost. Tot 2016 besteedde Translink, dat eigendom is van de gezamenlijke openbaar vervoerbedrijven, 1,2 miljoen euro aan OV-chip Mobiel.

Begin dit jaar is NS begonnen met het testen van reizen met de bankpas in plaats van via de ov-chip. De proef vond plaats op het traject Den Haag-Leiden. De deelnemers moesten over een contactloze bankpas van ABN Amro, ING, Rabobank, SNS beschikken. Een door Mastercard of Visa uitgegeven creditcard werkte eveneens.

De ov-chipkaart werd aan het begin van dit millennium geïntroduceerd als opvolger van het klassieke papieren treinkaartje en de Nationale Strippenkaart.

Foto NS

Deel dit bericht

10 Reacties

Wim Van Horen

Goh, gaan we het wiel opnieuw uitvinden? Met bankkaart werkt al prima in London Underground. “Beter goed gejat, …”

Bart W

Enig idee hoe dit moet gaan werken voor mensen, die bv. een Voordeeluren kaart hebben?

M.

@Bart, ik neem aan dat dit dan weer werkt via een NS / OV app, waarop je eventuele abonnementen (zoals een voordeeluren kaart) zijn ingeladen

Henk

En dat vroegen veel mensen zich al af toen de ov-kaart er doorgedrukt werd voor ettelijke miljoenen aan ontwikkelingskosten. Vrijwel iedereen had toen al een pas om contactloos te betalen of kon er een aanvragen. Waarom die niet gebruiken? Zoveel weggegooid geld. Als je als commercieel manager in een bedrijf dit soort gein uithaalt, wordt je weggepromoveerd naar de postkamer. En terecht.

Kees

Betalen met zol’n achterlijke priegelfoon? Vergeet het maar!
Ik laat me niet alles opdringen.
Dan koop ik nog liever een auto. Of ik ga fietsen.

Lukas

Je kan ook op je paard springen Kees! #moderntimes #modernsoliutions

Frans

Hehe, de pinpas als zodanig bestaat al sinds 1990.
Toen werd er al beloofd dat er t.z.t. andere abbonementen op gezet konden worden, zoals b.v. van de bibliotheek.
Dus nu na ruim 30 jaar ! gaat het eindelijk gebeuren?!

Erwt

Hahaha wie betaalt er nou nog voor het OV? Hahaha! Je kunt gewoon achter iemand aanlopen bij de poortjes hoor, je hebt geen OV-chipkaart ov pinpas nodig om die te openen.

peter

@erwt: arme jongen: kun je het OV nog niet eens betalen? dan moet je het wel heel slecht hebben…

Johan Stikkelman

Waarom 3jaar wachten…. niet meer van deze tijd
London werkt het al

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond