Deel dit artikel
-

60 procent van Nederlanders maakt zich zorgen over veiligheid internet

Bijna 60 procent van de Nederlandse bevolking maakte zich zorgen over de veiligheid op internet en zag daarom bijvoorbeeld af van het gebruik van openbare wifi-netwerken en het plaatsen van persoonlijke informatie op internet. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2019 maakte 58 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder zich zorgen om de veiligheid op internet en zag daarom af van sommige online activiteiten. Zo liet meer dan één derde deel (37 procent) het plaatsen van persoonlijke informatie op sociale netwerksites en het gebruiken van een openbaar wifi-netwerk of hotspot (35 procent) achterwege.

Daarnaast heeft ruim een kwart (26 procent), software, apps, spelletjes, muziek of andere databestanden niet gedownload vanwege zorgen om de veiligheid.

Een op de vijf heeft om deze reden wel eens afgezien van een online aankoop, 13 procent van internetbankieren en 8 procent van communiceren met de overheid.

Ondanks de zorgen ondervindt 39 procent daadwerkelijk problemen. Van de bevolking heeft 35 procent last gehad van valse e-mails of berichten die mensen naar een valse website lokten (phishing). Verder werd 10 procent ongemerkt omgeleid naar een
valse website met het verzoek om persoonlijke informatie achter te laten (pharming).

In veel mindere mate hebben mensen last gehad van het hacken van hun e-mail of socialemediaaccount (3 procent), fraude met betaalkaarten of creditcards (2 procent), misbruik van persoonlijke gegevens (2 procent) of online identiteitsfraude (1 procent).

Van de bevolking gaf 2 procent aan financiële schade te hebben gehad van een online incident waaronder online identiteitsfraude, phishing of pharming.

Minder frequente internetgebruikers ondervonden het minst vaak veiligheidsproblemen op internet. Zo had 18 procent van de mensen die minder dan wekelijks online waren, last van veiligheidsincidenten gehad, tegen 43 procent van de mensen die dagelijks internet gebruikten.

Ook digitale vaardigheid speelt een rol. Minder digitaal vaardige mensen rapporteerden minder incidenten dan digitaal vaardigen, te weten 23 procent en 50 procent. Daarnaast hebben lager opgeleiden, jongeren (12 tot 25 jaar) en ouderen (65 jaar of ouder) minder veiligheidsincidenten meegemaakt dan hoger opgeleiden en 25- tot 65-jarigen.

 

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

Rutger Bresjer - SafeRequest

Precies om het probleem van lekkende e-mails op te lossen, hebben wij kortgeleden SafeRequest (https://saferequest.net) gelanceerd. Hiermee kun je een verzoek sturen om bestanden aan te leveren – een soort Tikkie voor bestanden dus. Doordat de uitwisseling wordt geïnitieerd door de ontvanger komen de documenten altijd veilig en uitsluitend bij de bedoelde ontvanger terecht.

De tool lost ook het probleem van ongestructureerde of incomplete aanleveringen op, doordat er een overzichtelijke checklist met bestanden wordt getoond.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond