Deel dit artikel
-

Bibliotheken willen breedband

Zeer veel bibliotheken blijken geïnteresseerd in deelname aan een landelijk breedbandnetwerk. Dat blijkt uit de respons op een brief die de Vereniging van Openbare Bibliotheken – de brancheorganisatie van openbare bibliotheken in Nederland – reeds in maart naar de leden stuurde. In totaal gaat het om 880 vestigingen die via gezamenlijke inkoop een goedkopere en snellere Internet toegang hopen te kunnen realiseren.

Uit onderzoek in opdracht van branchevereniging NBLC blijkt dat een landelijke, goedkope breedbandverbinding haalbaar is, mits voldoende bibliotheken deelnemen. Leveranciers zijn bereid om te praten over breedband Internet tegen vaste tarieven.

In het kader van het project 'Overheid een open boek' zijn veel bibliotheken reeds voorzien van InternetPC's voor het publiek. Het aantal internetwerkplekken wordt verder uitgebreid en het gebruik neemt toe. Zeker nu de informatievoorziening via Internet meer en meer een multimediaal karakter aanneemt wordt breedband steeds belangrijker. In de toekomst zal bijvoorbeeld allerlei beeld- en geluidsmateriaal digitaal beschikbaar worden gesteld, o.a. door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (het voormalige Nederlands Audiovisueel Archief).

Een aantal bibliotheken maakt momenteel gebruik van ISDN-verbindingen. De capaciteit is daardoor relatief beperkt en de variabele kosten (beltikken) kunnen afhankelijk van het gebruik fors oplopen

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond