Deel dit artikel
-

‘Biedingenstrijd rond Just Eat niet onmogelijk’

Beleggersvereniging VEB denkt dat maaltijdbezorger Takeaway het nog lastig gaat krijgen nu het onlangs op de Amsterdamse beurs geïntroduceerde technologieconglomeraat Prosus dinsdag onverwacht een bod van ruim 5,5 miljard euro uitbracht op de beoogde partner Just Eat.

Wil Takeaway kans maken om de Britse maaltijdbezorger alsnog over te kunnen nemen zal het diep(er) in de buidel moeten tasten, denkt de vereniging, die zo’n 40.000 particuliere beleggers vertegenwoordigt.

Het bod is extra pijnlijk omdat Prosus een belang heeft in maaltijdbezorger Delivery Hero, dat op zijn beurt weer een belang heeft in Takeaway. Toen Takeaway vorig jaar de Duitse activiteiten overnam van Delivery Hero, kreeg dit bedrijf als onderdeel van die deal een belang van 15 procent in Takeaway. Daarnaast werd bedongen dat het bezorgbedrijf één zetel in de raad van commissarissen kreeg bij Takeaway. Die werd ingevuld door Johannes Reck. De VEB noemt deze zetel het ”Paard van Troje’.

Takeaway lanceerde deze zomer een bod in aandelen op Just Eat dat destijds een waarde vertegenwoordigde van 7,30 pond per aandeel. Er was al flinke weerstand onder sommige Just Eat-aandeelhouders over de overname, en zeker nu de koers van de aandelen Takeaway is gedaald. Nu ligt er dus een bod van Prosus van 7,10 euro, volledig in cash.

De hamvraag is nu of aandeelhouders Just Eat zullen gaan voor dit hogere bod. Dat zal duidelijk worden in een speciale aandeelhoudersvergadering op 4 december. 75 procent van het aandelenkapitaal zal moeten instemmen met de transactie, waarmee volgens VEB de beoogde fusie erg wankel zou kunnen worden, ook al hebben beide partijen elkaar het ja-woord gegeven.

Een aantal grote Just-Eat-aandeelhouders gaf al aan het bod van Takeaway significant te laag te vinden. Nu daar het alternatief van Prosus is bijgekomen lijkt vrijwel uitgesloten dat meer dan driekwart van de aandeelhouders zal instemmen met het bod van Takeaway.

Het is de vraag of Takeaway zich laat verleiden tot een biedingsstrijd. Prosus heeft sowieso diepere zakken met een kaspositie van circa 9 miljard euro.

De vraag is nog wel wie de beste strategie heeft. Takeaway heeft volgens de vereniging Just Eat niet nodig om te blijven groeien. En helemaal probleemloos zijn de bezorgdiensten van Prosus nou ook weer niet.

Het zal nog een hele kluif worden om de meest lucratieve markt op de rit te krijgen, verwacht de VEB. Wie de nieuwe eigenaar van Just Eat ook zal worden.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond