Deel dit artikel
-

Big Data biedt inzicht in tarieven zeevracht

Een Noors bedrijf wil een einde maken aan de onduidelijke tarieven in de markt voor zeecontainers. Xeneta van voormalige werknemers van Kuehne+Nagel heeft daartoe een dezer dagen 1,2 miljoen euro opgehaald.

Patrik Berglund and Thomas Sørbø van Xenata hebben een database ontwikkeld met informatie over zeevrachtstromen van en naar duizend havens in Europa. De tarieven worden echter niet bij de transportbedrijven opgevraagd,  maar bij de klanten van die bedrijven. Vervolgens wordt uitgerekend waar klanten geld kunnen uitsparen.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

De database is nog volop in ontwikkeling en het liefst zouden beide oprichters ook de vervoersbedrijven zelf bij de database willen betrekken. Dat is nu niet het geval. De vervoerders hebben geen belang bij transparantie. Daardoor ontstaan grote prijsverschillen.

Het bedrijf heeft in april 1,2 miljoen euro opgehaald bij het Zweedse Creandum en het Noorse Alden. Met dat geld wil men ook oversteken naar de VS.

Deel dit bericht

2 Reacties

Ferd

Ik denk dat dit soort initiatieven vele voordelen bieden. Ben zelf ook erg gecharmeerd van het initiatief http://www.thefreighthero.nl waar zeer eenvoudig zeevracht kosten zijn gebundeld en tegemoet wordt gekomen aan inzicht in hoe zeevracht tarieven zijn opgebouwd.

Erwin

Uit ervaring weet ik dat voornamelijk de LCL-tarieven (deelvrachten) bij expediteurs bijzonder prijzig zijn. Dit gaat zelfs zo ver dat de prijzen meerdere keren over de kop gaan. Het zou mooi zijn als er een partij zou zijn die met de klant mee denkt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond