Deel dit artikel
-

Big Data moet beveiligingsindustrie sterker maken

Big Data moet de redding bieden voor de beveiligingsindustrie. Die heeft in 2014, ook wel bekend als het Jaar van de Dataroof, een behoorlijke achterstand opgelopen. Nu hebben experts hun zinnen gezet op Hadoop.

Traditionele beveiligingstechnieken, zelfs security event and information management (SIEM) dat veel bedrijven hebben geadopteerd, zijn niet langer toereikend. Vindt in elk geval Pete Schlampp van Platfora.

Dat bedrijf heeft met samen MapR Technologies een Hadoop-oplossing ontwikkeld onder de noemer Big Data Analytics for Security. Het combineert de kracht van machine learning, analytics en visualisatie. Samen moeten deze technieken logs van IPS systemen (intrusion prevention) of VPN (Virtual Private Network) kunnen analyseren.

Een andere nieuwe speler op de markt is Niara van Sriram Ramachandran, die in het verleden voor Juniper Networks werkte. Ramachandran constateert dat bedrijven hun controle over IT systemen kwijtraken omdat iedereen zijn eigen apparaat gebruikt (Bring Your Own Device), of afhankelijk zijn geworden van externe clouddiensten. Het gevolg is dat beveiligingslekken te vaak achteraf worden geconstateerd, soms zes tot negen maanden te laat. Niara gebruikt heuristische technieken om cybercriminelen te onderscheppen.

De noodzaak van dit soort oplossingen is groot. In (online) retail is fraude in de VS al gestegen tot 250 miljard dollar, volgens cijfers van Forrester. Home Depot, JPMorgan Chase, Michaels, Neiman Marcus, Orange en American Express kregen afgelopen jaar stuk voor stuk te maken met ernstige beveiligingslekken waarbij enorme hoeveelheden gegevens op straat kwamen te liggen. Om dat te voorkomen moeten volgens experts zwaarder geschut worden ingezet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond